ulaganja
Foto: Fotolia

Poduzeća koja su u novoj rundi dobila poticaje za ulaganje najavila su realizaciju projekata ukupne vrijednosti 901,8 milijuna kuna, pri čemu je planirano i otvaranje 327 novih radnih mjesta. Poticaje je dobilo 17 poduzeća za investicije koje planiraju realizirati u trogodišnjem razdoblju, rečeno je u Ministarstvu gospodarstva koje je u utorak predstavnicima tih poduzeća dodijelilo potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Zakon o poticanju ulaganja omogućava postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje potpora za ulaganje, pri čemu je minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere 150.000 eura. Također, jedan od uvjeta dobivanja potpore je i otvaranje najmanje pet novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja.

Poduzetnicima najprivlačnije umanjenje poreza na dobit

U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna pokazala se porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju od maksimalno 10 godina, rečeno je u Ministarstvu gospodarstva. Od ostalih dobro prihvaćenih mjera ističu bespovratne novčane potpore za zapošljavanje i usavršavanje te potpore za kapitalne troškove projekta za ulaganja u proizvodno-prerađivačke aktivnost.

“Podaci o provedbi zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja pokazuju nam dobre rezultate u području aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti. Imamo značajan broj prijavljenih investicija u turizmu te u području razvoja i primjene novih softverskih rješenja, no ono što mene kao ministra gospodarstva posebno veseli jest porast investicija u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima“, rekao je ministar te dodatno istaknuo kako dominiraju ulaganja u metaloprerađivačkoj industriji s uvođenjem novih tehnologija, proizvodnih procesa i povećanjem kvalitete proizvoda”, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

20 milijardi kuna investicija, 14.000 novih radnih mjesta

Potpore za ulaganje do sada je dobio 451 poduzetnik, a ukupna planirana vrijednost 438 odobrenih projekata ulaganja iznosi oko 20,2 milijardi kuna uz planirano otvaranje 13.956 novih radnih mjesta.

“Želimo da ovo bude poticaj i drugim poduzetnicima za njihove projektne ideje i poduhvate s ciljem da i oni iskoriste potpore koje im stoje na raspolaganju u okviru provedbe zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja”, naglasio je ministar Horvat prilikom uručivanja potvrda predstavnicima poduzeća iz nove runde dodjele potpora: Mimoza d.o.o., Mura-Metal d.o.o., Croatel d.o.o., Centrometal d.o.o., Babić pekara d.o.o., Ziegler d.o.o., Rotoplast d.o.o. , Drva industrija Novoselec d.o.o., Magma d.o.o., Auric Barrels d.o.o., Providnost d.o.o., Joan d.o.o., Neograf d.o.o., Bakrotisak d.d., Strojarstvo Branilović d.o.o., Laguna Novigrad d.d. i Ilirija d.d.

Pročitajte i ovo:
Potpore pomažu preživljavanju poduzeća, ali ih poduzetnici sve više izbjegavaju