CERP-a
Foto: Pixabay

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU potpisali su sporazum temeljem kojeg će se poduzetnicima plasirati 68 milijuna eura (511 milijuna kuna) za projekte energetske učinkovitosti. Sredstva će se plasirati u okviru novog instrumenta “ESIF kredita za energetsku učinkovitost za poduzetnike”.

Nova linija ESIF zajmova namijenjena je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzetnicima registriranim za obavljanje djelatnosti proizvodne industrije i uslužne djelatnosti (turizam i trgovina), objavio je HBOR.

Krediti od 25.000 do 10 milijuna eura

Poduzetnicima će se dodjeljivati povoljni krediti i to u rasponu od 25.000 do 10 milijuna eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi. Rok otplate će biti do 17 godina, uključujući do četiri godine počeka.

Ovim sredstvima financirat će se vanjski stručnjaci koji će prihvatljivim korisnicima izrađivati projektnu dokumentaciju za ulaganje u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Izrađena projektna dokumentacija moći će se koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje sredstava po ovom financijskom instrumentu, ali i za druge kreditne linije kojima se potiče energetska učinkovitost.

“Pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova”, kažu u HBOR-u.

Pojasnili su da će se ovaj financijski instrument provoditi putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom čime će se osigurati 245 milijuna kuna privatnog kapitala.

Manji administrativni zahtjevi

“Financijski instrumenti, kao novi i jednostavniji pristup EU sredstvima, prije svega zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva, imaju još jednu vrlo važnu značajku, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, Republika Hrvatska će ih koristiti u iste svrhe, čime se novac koji ulažemo u financijske instrumente više puta upotrebljava, odnosno uvjetno rečeno reciklira, što je bitno iz perspektive poreznih obveznika”, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac na potpisivanju Sporazuma o financiranju između Ministarstva i HBOR-a.

ESIF krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika treći su financijski instrument koji se putem HBOR-a financiraju projekti energetske učinkovitosti. Prva dva namijenjena su javnom sektoru, za povećanje energetske učinkovitosti javnih zgrada te za javnu rasvjetu.

ESIF zajmovi zamjenjuju grantove

“Osim izravnih učinaka na okoliš i uštede koje će ostvariti naši poduzetnici i javni sektor, provedbom ovih instrumenata očekujemo i druge pozitivne efekte za gospodarstvo kao što je primjerice povećanje ugovaranja izvođenja radova vezanih za ova ulaganja”, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a. Perko je najavila da na jesen kreće i provedba ELENA projekta vrijednog više od dva milijuna eura.

ESIF financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova i općenito dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. EU se sve više okreće financiranju putem ESIF zajmova, a u idućem razdoblju financiranja, nakon 2020., u potpunosti će zamijeniti grantove.

Pročitajte i ovo:
Poduzetnike čekaju velike promjene u korištenju EU fondova