kvote
Foto: Pixabay

Programu subvencioniranja oglašavanja otvorenih radnih mjesta u ugostiteljstvu kojeg su lani pokrenuli Pula i portal gastroposao.eu kojeg vodi poznati Gastronamadi ove su se godine pridružili Rovinj, Medulin i Novalja.

Lani je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, prvi prepoznao potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu te je donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 posto za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu www.gastroposao.eu.

>> Puljani se dosjetili kako do kuhara, konobara, sobarica…

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu u troškovima sudjeluju samo sa 100 kuna, dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave. Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje, ističu čelni ljudi Pule, Rovinja, Medulina i Novalje.

Subvencije za oglašavanje radnih mjesta

Boris Miletić, gradonačelnik Pule, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, načelnik Medulina Goran Buić te gradonačelnik Novalje Ante Dabo, izjavili su kako su uvjereni da će ova proaktivna mjera, kojom se ugostiteljima s područja njihovih gradova i općina pruža mogućnost da direktno i bez suvišne papirologije pronađu kvalitetne kuhare, konobare, pomoćno osoblje i ostale potrebne radnike, uroditi plodom, odnosno da će pomoći rješavanju problema manjka radne snage u turizmu koji je posljednjih godina sve ozbiljniji.

U okviru projekta poslodavci dobivaju oglase kao veliki istaknuti oglašivači u trajanju od 30 dana u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima. Također se izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju.

S druge strane, radnici ne trebaju pisati molbe za posao i životopise već jedino trebaju ispuniti pripremljeni upitnik na portalu. Trenutačno je na portalu otvoreno 357 natječaja, ne samo u mjestima koja sudjeluju u programu subvencioniranog oglašavanja. Najtraženiji su kuhari za koje je otvoreno oko 170 radnih mjesta, a potom konobari kojih se traži stotinjak.