uvođenju eura
Foto: Pixabay

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a pozvalo je sve zainteresirane da prijave svoje projektne ideje i osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani bespovratnim sredstvima.

Trenutno je raspisano 50 natječaja za dodjelu gotovo 10,1 milijardi kuna iz EU-ovih fondova za projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša, priopćili su iz Ministarstva.

“S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU-ovih fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bi poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša”, ističe u priopćenju ministrica Gabrijela Žalac.

U EU fondovima osigurano 80 milijardi kuna

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 80 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. godine.

Za razvoj poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva.

U sektoru poljoprivrede trenutno se provode natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna, od čega je oko 360 milijuna kuna namijenjeno za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Primjerice, 401 milijun kuna dostupan je kroz natječaj “ZAŽELI – Program zapošljavanja žena”.

Sektoru zdravstva na raspolaganju je gotovo dvije milijarde kuna, od čega 1,3 milijardi putem natječaja “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama”, te 187 milijuna za specijalističko usavršavanje doktora medicine.

Pročitajte i ovo:
U EU fondovima čekaju milijarde, evo kako do njih