CERP-a
Foto: Pixabay

Uskoro kreću prvi privatizacijski postupci koje je odobrio novi ministar državne imovine Mario Banožić. Upravno vijeće CERP-a kojim on predsjedava održalo je sjednicu uoči godišnjih odmora i dalo zeleno svjetlo za prodaju dionica u ukupno pet tvrtki, objavio je poslovni.hr.

Prodajom preko ovlaštenog investicijskog društva na burzi u prodaju se daju dionice pulske grupacije Arena Hospitality, i to paket od 1 posto procijenjene vrijednosti 19 milijuna kuna, potom 0,93 posto dionica zagrebačkog FTB Turizma procijenjene vrijednosti 3,87 milijuna kuna, te rovinjske Maistre, čijih je 0,03 posto dionica procijenjeno na 1,04 milijuna kuna.

Javnim nadmetanjem ponudit će se i paket 0,70 posto dionica novigradske Lagune, s početnom cijenom od 252 kune po dionici, odnosno 1,56 milijuna kuna za cijeli paket. Istim postupkom na prodaju se daje i 0,17 posto dionica Tankerske plovidbe Zadar, s početnom cijenom od 1745 kuna po dionici ili ukupno za paket 1,62 milijuna kuna. U oba slučaja cjenovni korak nadmetanja je određen na pet tisuća kuna.

Privatizacija – uvjet za uvođenje eura

Ovo će po svemu sudeći biti i prvi privatizacijski pokušaji na koje se Hrvatska obvezala u okviru pripreme za uvođenje eura, a koji predviđa objavu natječaja za ukupno 90 tvrtki iz državnog portfelja. Detaljan akcijski plan za prodaju manjinskih udjela (do 25 posto) iz portfelja CERP-a još se, prema dostupnim informacijama, priprema.

>> Uvođenje eura: Napokon saznajemo na što se obvezala Hrvatska u Pismu namjere

Prema najavama, planirane privatizacije realizirat će se u tri vala s po 30 manjinskih udjela u svakome od njih.

Prvih 30 udjela i dionica trebalo bi se u objavi za prodaju naći već u rujnu, a potkraj godine idućih 30 udjela i zadnji paket u prvom kvartalu 2020. godine.

Ove godine prodano 40 udjela za 207,5 milijuna

U ovoj godini donesene su odluke o prodaji udjela u 75 tvrtki iz portfelja CERP-a, a uspješno je realizirano 40 prodaja za ukupno 207,5 milijuna kuna.

Zarada je stigla najviše od tvrtki s dubrovačkog područja – od prodaje većinskog udjela u Hotelima Maestral sveukupno 167 milijuna kuna te paketa u UTD Ragusa gotovo 50 milijuna kuna.

Prodajom putem burze najviše kuna donijele su dionice Končara EI, za čijih je 0,41 posto CERP dobio više od sedam milijuna te 0,02 posto dionica porečke Plave lagune koje su donijele 906 tisuća kuna.

Ova statistika, koja bi de facto podrazumijevala da je najveći dio posla iz zadaće za ulazak u eurozonu obavljen, ne ulazi u evidenciju ispunjavanja obveza, jer su u pregovorima utvrđeni i rokovi za njezinu provedbu, a to je od 1. srpnja, piše poslovni.hr.

Pročitajte i ovo:
Europska središnja banka pod lupu stavlja 5 najvećih banaka u Hrvatskoj