školarina
Foto: Pixabay

Kroničnom nedostatku radnika u ugostiteljstvu i turizmu u Puli su odlučili doskočiti inovativnim načinom traženja kvalitetne radne snage preko strukovnog portala za pomoć pri zapošljavanju gastroposao.eu.

Samo na području Pule ima 227 registriranih obrta koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, a na širem području grada ih je oko 484 registriranih obrta. Svi oni u potrazi su za oko 150 radnika. Samo kuhara im nedostaje 40 do 50.

Kako bi pomogao lokalnim poduzetnicima, uglavnom obrtnicima, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić pokrenuo je program subvencioniranja oglašavanja otvorenih radnih mjesta.

Poduzetnici plaćaju samo sto kuna

Svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 posto za financiranje i pronalaženje turističkih i ugostiteljskih radnika iz cijele Hrvatske preko portala gastroposao.eu. U troškovima natječaja poduzetnici će sudjelovati samo sa sto kuna.

Na portalu će pulski poslodavci biti pozicionirani kao veliki istaknuti oglašivači u trajanju od 30 dana. Takav način oglašavanja malim poduzetnicima donosi značajnu uštedu, a pojednostavljuje se i ubrzava sam proces nalaženja radnika. Nema, naime, posrednika između poslodavca i posloprimca jer oni međusobno direktno komuniciraju.

“Očekujemo da ćemo direktno pomoći poduzetnicima sa stotinjak natječaja. Jedini uvjet je da je korisnik subvencije s područja grada”, pojasnio je Miletić.

Portal gastroposao.eu će malim poduzetnicima pružiti svu logističku pomoć kod objave natječaja, uključujući i promociju na društvenim mrežama.

puljani
Zoran Šimunić i Boris Miletić na predstavljanju pilot projekta zapošljavanja preko strukovnog portala gastroposao.eu

“Gastroposao.eu nije još jedan portal za zapošljavanje općeg tipa. Na primjer, mnogi kuhari su po formalnom obrazovanju sasvim nešto drugo i njihova kompetencija na općim portalima je teško prepoznatljiva. Stoga smo razvili ovaj inovativni portal, gdje se s druge strane komunikacije (call-centar, podrška, pomoć pri objavi natječaja) javljaju stručnjaci iz gastronomije, a ne informatičari”, kaže voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić.

Može li se u Hrvatskoj dobro zarađivati

Portal Gastroposao.eu je razvila poznata gastro zajednica Gastronomadi, za što su dobili oko 179 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II.

Šimunić pojašnjava kako ovim projektom omogućavaju da se po prvi put seriozno spajaju profesionalci i njihove potrebe – s jedne strane vlasnici i voditelji objekata, a s druge strane kuhari, konobari, pizzaioli, slastičari, sommelieri … Cilj ovog pilot projekta je, dodaje, dokazati da se i u Hrvatskoj može dobro raditi i zarađivati.

“Svjesni smo da zadatak nije lak, ali mislimo da ćemo pomoću ovog projekta direktno povećati zapošljavanje, stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupnu kvalitetu gastronomije”, zaključuje gradonačelnik Miletić.