Rasco
Rasco grupa uložit će 27 milijuna kuna u tehnologiju i edukaciju zaposlenika

RASCO, jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje prometne infrastrukture iz Kalinovca, pohvalio se danas odličnim poslovnim rezultatima u 2018. i najavio investicije u visini od 71 milijuna kuna tijekom ove i iduće godine.

Prema preliminarnim, nerevidiranim rezultatima za 2018., RASCO grupa ostvarila je konsolidirani prihod od prodaje u iznosu od 152,2 milijuna kuna, što je povećanje od 18,7 posto u odnosu na 2017. godinu. Ukupna neto dobit Grupe je povećana za 56,5 posto, na 13,4 milijuna kuna.

Lani je matično poduzeće RASCO d.o.o. 71 posto prihoda ostvarilo prodajom na inozemnom tržištu. Prisutni su na preko 40 svjetskih tržišta, a ključna tržišta su im Hrvatska, Srbija, Njemačka, Norveška, Francuska, Mađarska, Ukrajina, Rusija, Slovenija, BiH te Španjolska.

RASCO grupa lani je povećala i broj zaposlenih s 244 na 380 zaposlenih, a veliki rast broja zaposlenika pratilo je i povećanje neto plaća koje danas iznose 8,8 posto više nego sredinom prošle godine, naveli su iz kompanije.

Rasco
Ivan Franičević, predsjednik Uprave društva RASCO

Investicije iz dobiti i EU fondova

“Prošla godina za nas obilježava početak trogodišnjeg ciklusa investiranja u značajno proširenje kapaciteta, povećanje energetske efikasnosti i razvoj novog proizvoda. Ostvarena dobit reinvestirana je u financiranje rasta i investicija, a važan izvor financiranja investicija su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj”, izjavio je Ivan Franičević, predsjednik Uprave društva RASCO.

Pojasnio je da će od 71 milijuna kuna investicija 33 milijuna uložiti u povećanje proizvodnog kapaciteta, 27 milijuna kuna u tehnologiju i edukaciju zaposlenika, te 11 milijuna kuna u razvoj novih proizvoda, nastojeći se, ulaganjem u održiv globalni rast, razviti u najvećeg proizvođača u branši.

Kako su dva inženjera pokrenula sjeverozapadnu Hrvatsku

RASCO ove godine obilježava i 29 godina uspješnog poslovanja tijekom kojeg je kompanija od garaže i dvoje zaposlenih izrasla do grupe s 380 djelatnika koji rade na razvoju visokotehnoloških proizvoda za održavanje prometnica.

Kompaniju su 1990. godine osnovali inženjeri Frane Franičević i Darko Paviša, kao zanatsku radionicu pod imenom ZZR RAS. Krenuli su iz garaže, adaptiranom prostoru od svega 60 metara četvornih u kojem su radili usluge strojne obrade, popravke alatnih strojeva i poljoprivredne mehanizacije.

Rasco
Izvor: Licencirana fotografija Rasco grupe

Sljedeće godine su proizveli prvi vlastiti proizvod, kamionski vučni posipač, a prvu vlastitu halu u Kalinovcu su sagradili 1995. godine. Tada su već imali 16 zaposlenih radnika. Izvoziti su počeli 2000. nakon što su proširili proizvodni asortiman i povećali kvalitetu proizvoda. Trebalo im je još četiri godine da sagrade nove hale i prošire proizvodnju, 2006. nabavljaju robote koji počinju obavljati dio proizvodnog procesa, a četiri godine kasnije otvaraju prve podružnice u regiji. Tvornicu RASCO–TAMP otvorili su u Srbiji 2014. godine.

“Zahvaljujući partnerstvu koje razvijamo s kupcima i korisnicima danas je RASCO prepoznatljiva robna marka u svijetu i ponosni pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske”, istaknuo je Franičević.