Tesla
Gordana Kovačević / Foto: Mara Bratoš

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle najmoćnija je žena hrvatskog biznisa prema izboru poslovnog magazina Lider koji je po 14. puta predstavio izbor deset najmoćnijih žena u biznisu u Hrvatskoj.

Nakon Gordane Kovačević, koja već nekoliko godina zaredom drži čelno mjesto na listi, na drugo mjesto i prvi put u top 10 ušla je Sabina Škrtić, članica Uprave grupacije Energie naturalis, čiji je PPD najbrže rastuća velika hrvatska kompanija.

Škrtić ima bogato poslovno iskustvo: bila je zadužena za upravljanje ljudskim potencijalima Adris Grupe, direktorica ljudskih potencijala na HRT-u, zamjenica rukovoditelja proizvodnje programa HTV-a.

Novo ime na listi deset najmoćnijih je Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa u Hrvatskoj i Sloveniji. U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri Lončar je stekla iskustvo iz područja strateškog razvoja, prodaje i marketinga. Prije dolaska u Siemens prije petnaest godina, bila je članica menadžerskih timova u uspješnim slovenskim i međunarodnim tvrtkama u različitim sektorima, uključujući mobilne komunikacije, maloprodaju, industriju i energetiku.

300 najmoćnijih žena upravlja s 41,5 milijardi eura

Lider u suradnju i Bisnodeom već 14. godina objavljuje rang-listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, na temelju njihove upravljačke moći (ukupni prihod svih tvrtki u kojima su u upravi i nadzornom odboru).

“Upravljačka moć 300 najmoćnijih žena porasla je za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa upravlja s rekordnih 41,5 milijardi eura”, naglasio je glavni urednik Lidera na današnjoj konferenciji ‘Žene u biznisu’.

>> Rodna ravnopravnost u biznisu tek na papiru, žene odlučile to promijeniti

Narasla je i upravljačka moć 50 najmoćnijih predsjednica uprava. Njihove tvrtke lani su ostvarile 3,3 milijarde eura prihoda, 400 milijuna više nego prošle godine.

Taj porast upravljačke moći nije posljedica uključivanja više tvrtki na listu. Naprotiv, 300 najmoćnijih žena ovaj put dolazi iz 177 tvrtki. Godinu prije u igri je bilo 188 tvrtki, a prije šest godina čak 209. To bi moglo upućivati na to da sve više žena ulazi u uprave poduzeća.

Žene još uvijek u sjeni muškaraca

Žene su još uvijek u sjeni muškaraca, pogotovo kad je u pitanju građenje karijere. No unazad pet godina njihov se položaj ipak popravio, proizlazi iz istraživanja “Žene u poslovnom svijetu – pet godina poslije; što se promijenilo?” koje je proveo Deloitte u suradnji s HUP-om.

“Pristup žena upravljačkom dijelu i dalje je izazov. Udjeli žena u upravljačkim strukturama počinju se smanjivati od srednjeg menadžmenta na više”, rekla je Helene Schmidt, partnerica u Deloitteu i predsjednica SheXO kluba poslovnih žena.

>> Ženske kvote u biznisu? Evo što kažu poslovne žene

Danas je u Hrvatskoj na rukovodećim pozicijama 22 posto žena, što je za nekoliko postotaka ipak više nego u istraživanju sprovedenom prije pet godina.

No ono što je ipak najvažnije, čini se da za veći utjecaj žene moraju ponajprije poraditi na svome samopouzdanju jer je opća percepcija, a to znači i njihova, da žene ulažu više napora da bi bile na istoj poziciji kao muškarci, na izvršnim pozicijama obično su manje plaćene od muškaraca i rjeđe dobivaju promaknuće od muškaraca, istaknuto je na Liderovoj konferenciji koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te uz partnerstvo Veleposlanstva Finske i tvrtke Deloitte.

Pročitajte i ovo:
Žene u EU zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci, evo kako je u Hrvatskoj