Mate
Foto: Prvi plan / Izvor: Deloitte

Možda najveći izazov za kompaniju Rimac Automobili, prema riječima njezinog osnivača i direktora Mate Rimca, je prelazak s malo serijske proizvodnje u kojoj sada proizvode stotine baterija i drugih sustava za velike automobilske proizvođače na proizvodnju koja će izbacivati na desetke tisuće baterija i ostalih proizvoda koje isporučuju globalnim automobilskim igračima.

Rimac je svoje planove otkrio putem video snimke na svečanoj dodjeli nagrada Deloittea hrvatskim najbrže rastućim kompanija koje su uvrštene među 50 najbrže rastuće tehnološke kompanije Srednje Europe. Rimac Automobili su već treću godinu plasirani među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. O svih osam najbrže rastućih hrvatskih kompanija možete čitati ovdje.

Rimac razvija kompaniju u dva smjera

Rimac je rekao da kompaniju razvija u dva smjera. Jedan je proizvodnja ključnih komponenti za automobile budućnosti koje isporučuje najvećim svjetskim imenima u autoindustriji, kao što su Aston Martin, Ferrari, Porsche, Mercedes itd., a drugi je razvoj vlastitih super automobila.

“S vlastitim automobilima želimo pokazati što električni auti mogu kao tehnologija, ali i ono što mi možemo kao firma. Ta dva biznisa rade jedan s drugim”, rekao je Rimac i otkrio da za pet godina želi ostvariti četiri strateška cilja.

Rimac otkrio
Foto: Rimac Automobili

“Prvi je da C Two želim dovesti na globalno tržište tako da iz tvornice svaki tjedan izlaze ti automobili. Drugi je stvaranje novog kampusa jer je postojeći kampus najveći ograničavajući faktor za firmu. Kada smo počeli raditi na ovoj lokaciji, bilo nas je 12, a sada u istom prostoru radi više od 450 ljudi, tako da nam je prosto ogroman problem.

Treći je veliki izazov, možda čak i najveći, prelazak s maloserijske proizvodnje na proizvodnju velikih serija baterija i drugih sustava za druge proizvođače , a četvrti cilj mi je da firma iz te neke rane faze u kojoj ostvarujemo vrlo veliki rast prijeđe u stabilnu u stabilnu fazu u kojoj će imati stotine milijuna eura prihoda od izvoza i u kojoj će biti financijski stabilna”, rekao je Rimac.

Podrška inovativnim kompanijama

Svečana dodjela priznanja najuspješnijim hrvatskim tvrtkama koje su se ove godine plasirale na Deloitteovu listu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe održala se u sklopu redovitog okupljanja Deloitte Private inicijative koja okuplja privatne tvrtke, brzo rastuće firme i fondove za kapitalna ulaganja.

“Ponosni smo što se ove godine čak osam hrvatskih firmi plasiralo među pedeset najbrže rastućih tehnoloških firmi u Srednjoj Europi. Upravo ove tvrtke promiču inovacije i unapređuju konkurentnost našeg gospodarstva. Podrška poduzetništvu jedna je od glavnih strateških smjernica Deloittea”, kazala je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja i voditeljica Deloitte Private inicijative za područje Adriatic regije.

Rimac otkrio
Izvor: Deloitte

Kako bi podržao i mlade poduzetnike početnike Deloitte je u okviru događanja organizirao i natjecanje pet startupova koji se razvijaju pod okriljem Zagrebačkog inovacijskog centra.

Predstavili su se Creative Fields, Erato, Gamechuck, MobileOne i Next Level Frik, a žiri u kojem su bili predstavnici tvrtki uvrštenih na Deloitteovu listu za pobjednika je odabrao Erato koji je razvila tehnologiju razumijevanja prirodnog jezika koja se ugrađuje u virtualne inteligentne pomoćnike ili, kako ih se sve češće naziva ‘chatbotove’.

Pročitajte i ovo:
Rimac traži 100 radnika, od portira do inženjera i analitičara
Rimac rekorder u korištenju EU fondova, Žalac najavila više sredstva za poduzetnike