Rimac
Mate Rimac / Izvor: Rimac Automobili

Mate Rimac sastao se jučer poslije podne u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i napokon dogovorio posjet premijera i ministara pogonu Rimac Automobila u petak. Do sastanka je došlo nakon što je Rimac mjesecima pokušao dogovoriti sastanak s premijerom kako bi mu iznio svoj plan privlačenja investicija u Hrvatsku i razvoja moderne automobilske industrije.

Podsjetimo, Rimac je dvije godine radio na studiji u kojoj analizira zašto Hrvatska u sektoru autoindustrije zaostaje za ostalim zemljama Europe i zašto nije uspjela privući niti jednu investiciju. Izuzetak su Rimac Automobili u koje su svjetske kompanije Porsche, Hyundai i Kia tijekom proteklih godinu dana u Rimac Automobile uložili više od 100 milijuna eura.

>> Rimac nezaustavljivi: Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna

Rimac: Mi znamo što je važno, ali na Vladi je da odluči

“Želimo naša iskustva podijeliti da bi autoindustrija investirala u Hrvatsku. Užasna je šteta što smo mi propustili val kada je autoindustrija krenula iz zapadne u istočnu Europu. Sada je krenuo novi val i želimo privući investitore u Hrvatsku.

Vladi želimo pokazati što je u autoindustriji važno, a onda je na Vladi da odluči želi li ići u tom smjeru i raditi mjere koje su potrebne da bi investitori došli u Hrvatsku”, izjavio je Mate Rimac nakon jučerašnjeg sastanka.

Rimac
Rimac C-Two / Izvor: Rimac Automobili

Plan za razvoj automobilske industrije u Hrvatskoj Mate Rimac javnosti je predstavio još u travnju ove godine na Croatia E-mobility forumu. Uvjeren je da Hrvatska može u kratkom roku iskoristiti prilike koje pruža strelovit razvoj autoindustrije i privući neke od investicija koje se procjenjuju na oko 60 milijardi dolara godišnje na globalnoj razini.

“Države se, kao i tvrtke, natječu se na otvorenom tržištu i da bi bile atraktivni proizvođačima moraju imati komparativne prednosti. Hrvatska sada nažalost nije ni na short listi kada se razmatra investicija”, rekao je Rimac i dodao da se to mora promijeniti ako želimo investicije iz autoindustrije.

Hrvatska već propustila dva vala investicija u regiji

Autoindustrija se proširila po cijeloj Europi i Hrvatska je gotovo jedina iznimka. Već su bila dva vala investicija u regiji. Prvi je bio u Češku, Slovačku, Poljsku, Sloveniju, drugi u Rumunjsku i Slovačku, sada se dosta ulaže u Srbiju.

Prema informacijama koje je još ranije iznio Mate Rimac, Hrvatska ima manje od milijardu dolara prihoda iz autoindustrije (manje od pola posto), dok Češka primjerice ima 41 milijardu, odnosno više od pet posto svog BDP-a.

Procijenio je da je Hrvatska, da je pravovremeno krenula u privlačenje takvih investicija mogla već imati gotovo 50 tisuća novih radnih mjesta u autoindustriji, ali i gotovo pola milijarde dolara više u proračunu, dovoljno, kako je rekao, “za jedan i pol Pelješki most, 23 sveučilišna doma ili 53 škole”.

Pročitajte i ovo:
Mate Rimac iznio plan za razvoj automobilske industrije u Hrvatskoj
Rimac otkrio svoje strateške ciljeve