HACK IT DAYZ
Prvonagrađeni tim Emoji / Izvor: HT

Glavnu nagradu na trećem po redu HACK IT DAYZ HT-a, koji se proteklog vikenda održao u prostoru Algebra LAB-a, odnio je tim Emoji i njihovo rješenje koje osobama oštećenog sluha i njihovim sugovornicima olakšava video komunikaciju. Tim MIOC osvojio je drugu nagradu, dok su treće mjesto i nagradu podijelili timovi Gopnik i IVS, priopćili su iz kompanije.

Emoji tim je osmislio poseban program koji prevodi znakovni jezik u glasove koji su gluhima vidljivi u tekstualnom obliku te tako omogućava nesmetanu komunikaciju između osoba oštećenoga sluha i njihovih sugovornika.

“Komunikacija mora biti dostupna svima kao temeljno pravo, a naše rješenje koristi prednosti tehnologije čija je najveća svrha upravo olakšati ljudima život”, rekla je Monika Tenšić koja je s Kristijanom Gašljevićem, Ivanom Solićem i Igorom Rinkovcem osmislila i razvila ovu ideju.

Budućnost video komunikacije

Na ovogodišnjem se hackathonu tražilo rješenje za budućnost video komunikacije, a suci su upravo ovaj projekt prepoznali kao rješenje koje je najbolje zadovoljilo propisane kriterije, ističe se u priopćenju.

Prvonagrađeni tim Emoji nagrađen je s 30.000 kuna te će u hub:raumu DT-a na dvodnevnoj radionici u Poljskoj, uz vrhunske stručnjake, imati mogućnost dodatno razraditi svoju pobjedničku ideju. Nakon radionice, uslijedit će i financijska potpora hub:rauma za konačnu pretvorbu prvotne ideje u finalan proizvod.

“U Hrvatskom Telekomu smatramo kako je progresivni tehnološki event poput ovog idealan, prije svega zato što imamo tehnološki kapacitet ovo rješenje pretvoriti u stvarnost”, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike HT-a.

Ovogodišnji HACK IT DAYZ održao se u organizaciji Hrvatskog Telekoma, a uz podršku Deutsche Telekoma i njegovog start up akceleratora hub:raum, Otvorenog učilišta Algebra, Ericsson Nikola Tesle, Samsunga, Tportal.hr-a te Zagrebačke banke i Mastercarda.

Pročitajte i ovo:
Luka Abrus: Ideje su bezvrijedne, novaca ima, uspjeh ovisi o nečemu drugom