investicije
Foto: Pixabay

Varaždin je najatraktivniji grad u Hrvatskoj za poslovanje malih i srednjih poduzetnika, ocijenila je Svjetska banka u svom najnovijem izvješću “Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka”. Izvješće je obuhvatilo 25 gradova u te četiri zemlje, a u Hrvatskoj su to Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i Varaždin.

Svjetska banka je analizirala utjecaj poslovnih propisa na mala i srednja domaća poduzeća u pet područja: pokretanje poslovanja, ishođenje građevinskih dozvola, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

Varaždin je proglašen najatraktivnijim gradom za poslovanje u Hrvatskoj budući da je osvojio najveći ukupni broj bodova najbolje prakse u navedenih pet područja.

SB: Javni bilježnici nepotrebni

Osim što je analizirala lakoću poslovanja, Svjetska banka je dala i preporuke. Kako bi se olakšalo pokretanje poslovanja ili prijenos prava vlasništva Svjetska banka je preporučila Hrvatskoj da korištenje javnih bilježnika učini neobaveznim za poduzeća korištenjem standardiziranih osnivačkih alata te standardizirane dokumentacije za prijenos prava vlasništva.

“Time bi se poduzetnicima omogućile znatne uštede jer danas za pokretanje poslovanja plaćaju troškove u iznosu od 7,3 posto dohotka po stanovniku, što je više od dvostrukog prosjeka EU od 3,4 posto”, navodi se u izvješću.

Također, Svjetska banka preporučila je objedinjavanje svih elektroničkih sustava koja se koriste za različite korake u jedinstvene sustava registracije poduzeća putem interneta.

Split, grad u kojem je najteže poslovati

Poduzetnici u manjim hrvatskim gradovima, Varaždinu i Osijeku, suočavaju se s manje prepreka od svojih kolega u ostala tri veća grada koja su obuhvaćena ovim izvješćem, navodi Svjetska banka.

Lakoća poslovanja značajno se razlikuje među gradovima, a najveće razlike zabilježene su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanje trgovačkih sporova i pokretanju poslovanja.

Posao je ipak najlakše pokrenuti u Splitu u kojem se više od polovice novih tvrtki osniva putem usluge Hitro.hr. Međutim, kada se u obzir uzme svih pet kriterija, u Splitu je najteže poslovati.

Rijeka je trećeplasirana, na četvrtom mjestu je Zagreb, a posljednji je Split koji najslabije stoji u tri područja.

javne bilježnike
Foto: Fotolia

U odnosu na manje gradove Zagreb zaostaje u pokretanju poslovanja i dobivanju električne energije. No, kada bi Zagreb preuzeo najbolje prakse zabilježene u pet gradova, Hrvatska bi se na ljestvici rangiranja po lakoći poslovanja Doing Businessa 2018. popela za 11 mjesta: među 190 zemalja bila bi na 40 mjestu.

U Varaždinu je najjednostavnije ishoditi građevinsku dozvolu dobiti električnu energiju, dok je Osijek – koji je na ukupnoj ljestvici lakoće poslovanja u hrvatskim gradovima – vodeći na području uknjižbe prava vlasništva i rješavanja trgovačkih sporova.

Gradovi različito provode propise

Nejednakost u rezultatima među gradovima svake pojedine zemlje pokazuje da je program regulatornih reformi nepotpun i nudi priliku za poboljšanje. Za većinom manjih gradova unutar svojih zemalja također zaostaju i Bratislava te Lisabon, dok je Prag jedini glavni grad koji nadmašuje manje gradove.

“Nadamo se da će ovo izvješće privući pažnju kreatora politika u ove četiri zemlje i da će služiti kao putokaz na subnacionalnoj razini“, kazala je Rita Ramalho, viša menadžerica Grupe za globalne indikatore pri Svjetskoj banci.

Regulatorne reforme za unaprjeđenje lakoće poslovanja tijekom godina dovele su do nedosljednosti u načinu provođenja propisa na lokalnoj razini. Tako je, primjerice, za ishođenje građevinskih dozvola za gradnju jednostavnog skladišta u Varaždinu potrebno 112 dana, a trošak iznosi 5,3 posto njegove vrijednosti, što je dvostruko kraće i trećinu troška u odnosu na Split.

Loše uređeno rješavanje sporova

Neki od razloga za te razlike su veliko opterećenje odjela za graditeljstvo u Splitu, visoki obvezni doprinosi za komunalnu infrastrukturu te dodatni zahtjevi na razini općine, kao što su inspekcija sigurnosti na radu i potvrde tijela za odvoz otpada, objašnjava se u izvješću Svjetske banke.

Kada bi Zagreb od Splita preuzeo način provođenja propisa samo u području primjene usluge Hitro.hr za osnivanje poduzeća, Hrvatska bi se na ljestvici Doing Business u tom području popela za 22 mjesta, s 87. mjesta na 65, procjenjuje Svjetska banka.

U području rješavanja trgovačkih sporova primjenom najboljih praksi zabilježenih u svih pet gradova Hrvatska bi u tom području skočila s 23. na 11 mjesto.

Pročitajte i ovo:
INTERVJU Slavica Singer: Politika je najveća prepreka razvoju poduzetništva