Startup Factory
Foto: ZICER

Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar i ove godine organiziraju predakcelaricijski program Startup Factory kojim bespovratnim sredstvima i intenzivnom edukacijom pomažu razvoj poduzetničkih ideja. Ovogodišnji natječaj otvoren je još samo dva dana, do ponoći 12. rujna.

Za pet najboljih poduzetničkih ideja Startup Factory ove godine osigurava nagradu od 160.000 kuna, dok Zagreb Connect najinovativnijima daje dodatnih 60.000 kuna. Riječ je o javno financiranom ‘no equity’ programu, odnosno bespovratnoj financijskoj potpori bez ulaska u vlasničku strukturu tvrtke, ukupno vrijednom 800.000 kuna.

Na natječaj se mogu prijaviti timovi ili startupovi registrirani u posljednjih 12 mjeseci koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju tri do pet punoljetnih članova komplementarnih znanja.

Prihvatljive su one prijave koje koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (ICT) ili ključne razvojne tehnologije (KET) svojom inovativnošću pridonose realizaciji područja definiranih Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3).

Osim zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti te hrane i bio-ekonomije, u obzir ulaze i projekti koji razvijaju turizam, obrazovanje, lifestyle i fintech, priopćili su iz Zagrebačkog inovacijskog centra.

Startup Factory
Dosadašnji finalisti programa Startup Factory / Foto: ZICER

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski no equity program na području grada Zagreba. Prije tri godine pokrenuli su ga Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva.

Program pomaže startupovima na putu ka monetiziranju poslovnih ideja, olakšava im poslovanje u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta.

21 startup već prošao program

“U vrlo uspješnom predakceleracijskom programu Startup Factory do sada je sudjelovao 21 startup. Od toga je njih 11 dobilo i potrebna početna financijska sredstva dodijeljena u sklopu programa kao pre-seed investiciju. Kroz program osiguravamo vrhunske međunarodne i domaće mentore, intenzivan osmotjedni akceleracijski program koji ima za cilj razvoj inovativne ideje do njene tržišne održivosti, kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator predakceleracijskog programa Startup Factory.

Jedan od dvadesetak timova koji su prošli program je i SightRun Sandre Bortek koja je razvila mobilnu aplikaciju koja povezuje trčanje kao rekreaciju i turističko razgledavanje grada. SightRun je bio jedan od pobjednika prve generacije programa Startup Factory, a financijsku potporu koju su dobili investirali su u razvoj svog startupa. O iskustvima korisnika Tehnološkog parka na Velesajmu možete detaljnije pročitati ovdje.

Šesnić ističe da su ove godine osigurali još veći fond koji ukupno iznosi 800.000 kuna, a bit će dodijeljen najboljim startupovima iz predakceleracijskog programa u sklopu finalne konferencije Zagreb Connect.

Peta konferencija Zagreb Connect ove godine će se održati 5. prosinca, a prema najavama organizatora okupit će velik broj investitora, ulagačkih institucija i poslovnih anđela.

Prijave na Startup Factory moguće su na poveznici startupfactory.zicer.hr.

Pročitajte i ovo:
Svaki drugi startup u Hrvatskoj razvija usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji
Šest najmodernijih laboratorija uskoro u Zagrebačkom inkubatoru za visoke tehnologije