pojeftinili

Uprava Mercatora, najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, prihvatila je ostavku bivšeg predsjednika uprave Tiska Dražena Kocijana na sve funkcije u sustavu Mercatora. Kocijan je postavku podnio nakon što je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško u petak predložio Kocijanovu smjenu, obrazlažući to sumnjama u njegove nezakonite radnje dok je bio na čelu Tiska.

Peruškov zahtjev za smjenom Kocijana potaknuo je DW da istraži poslovanje Agrokora u regiji. Iako slovenski sud nije priznao Lex Agrokor, Sberbank je odustao od pokušaja naplate svojih dugova pljenidbom dionica Mercatora, pa je ta kompanija i dalje u sastavu Agrokora i sa svima ostalima prijeći će u ruke novih vlasnika kad nagodba bude potvrđena, podsjeća DW.

Mercator povećao profitabilnost

Mercator će tek krajem ovoga mjeseca objaviti podatke o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine, no, prema riječima glasnogovornika kompanije Iztoka Verdnika, poslovanje je dobro, a ako je suditi po početku godine, Mercator grupi doista ide bolje nego prije.

U prva tri mjeseca ove godine kompanija je naime povećala profitabilnost pa je tako i zabilježila neto dobit od 1,9 milijuna eura, za razliku od prošlogodišnjeg prvog tromjesečja kada je zabilježen gubitak. Povećana je i EBITDA ( (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) na 25,8 milijuna eura.

Mercator je financijski potpuno odvojen od Agrokora, jer još uvijek otplaćuje vlastite dugove u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, a proces smanjenja zaduženosti teče, tvrde u kompaniji, po planu. Mercator se tako rješava velikih nekretnina, u Beogradu je ranije ove godine prodao veliki trgovački centar, a prošli mjesec i jedno zemljište.

Agrokorom
Foto: Dalibor Dobrić

Mercator u BiH posluje dobro, Konzumu ne cvjetaju ruže

Uspješno se vratio na tržište Bosne i Hercegovine, gdje je preuzeo natrag trgovine koje je Todorić, forsirajući vlastiti brend, pretvorio u Konzume. Odluka Izvanredne uprave Agrokora da vrati Mercator na BiH tržište je, kazao je za Deutsche Welle glasnogovornik Mercatora Verdnik, bila dobra.

Za razliku od Mercatora u Konzumu u BiH i dalje ne cvjetaju ruže. Tvrtka i dalje posluje ispod plana koji je ionako predviđao negativno poslovanje, odnosno gubitak. Pad kupaca i pad prihoda u prvih šest mjeseci godine doveo je do negativne EBITDA-e od 9,5 milijuna kuna, dok je planirani minus bio 5,6 milijuna.

Puno su bolji Sarajevski Kiseljak i Ledo Čitluk, koji, baš kao i Jamnica i Ledo u Hrvatskoj, premašuju planove i planiranu dobit, iako ne toliko koliko kompanije u Hrvatskoj.

Dijamant podbacio, Frikom nadmašio planove

U Agrokorovom sustavu u Srbiji (Mercator, Dijamant, Roda, Frikom, Mg Mivele…) radi 11.000 ljudi, a o trgovinama Mercatora i ostalih ovise i tisuće zaposlenih u oko 600 dobavljača iz Srbije, za koje bi nemogućnost da naplate svoju robu značila propast.

Dijamant je na kraju prošle godine ostvario neto gubitak od gotovo dva milijuna eura, dok je godinu ranije ta kompanija imala dobit od 5,8 milijuna eura. Gubicima je kompanije sasvim sigurno doprinijela i prošlogodišnja suša koja je zadesila Srbiju i odrazila se na proizvodnju ulja, piše DW.

Prema izvještajima Izvanredne uprave, koji obuhvaćaju i Frikom i Dijamant kao neke od najvrjednijih Agrokorovih kompanija (vrijedne 87, odnosno 164 milijuna eura), Dijamant je u prvih šest mjeseci podbacio u odnosu na plan, no ipak je u plusu, s EBITDA-om od gotovo dva milijuna eura.

Frikom je, pak, u prvih šest mjeseci nadmašio planove i ostvario dobit prije oporezivanja od gotovo 17 milijuna eura, a i prošlu je 2017. godinu završio u plusu od 1,9 milijuna eura. Međutim, to je gotovo sedam puta gori rezultat od onog koji je ostvaren na kraju prethodne godine kada je ova industrija smrznute hrane imala neto dobit od 12,8 milijuna eura.

Izvještaj Mercatora S u okviru kojeg posluju Roda i Idea još nije objavljen, no ta kompanija prodaje nekretnine da bi stabilizirala poslovanje, a 2016. godine je bila u minusu. I dok je neizvjesno što će biti s tom kompanijom, Frikom i Dijamant imaju sigurniju budućnost jer imaju prepoznatljivu robu i tržište, napominje DW.

Pročitajte i ovo:
Agrokor: Žalbe su predane, što sad?