suradnica Prvog plana
Tanja Kovačević, direktorica poduzeća Kota projekt

Tanja Kovačević, inovatorica i direktorica konzultantske tvrtke Kota projekt, te stručna suradnica Prvog plana, predstavila je prošlog tjedna u Europskom parlamentu svoju inovativnu aplikaciju izidopotpora.hr koja na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje za povlačenje bespovratnih sredstava iz europskih, ali i nacionalnih fondova u Republici Hrvatskoj.

Aplikacija je inovativna i po tome što je to jedini online konzultant u EU koji za svaki natječaj donosi bodovanje i tako korisnicima daje mogućnost da sami izračunaju jesu li prihvatljivi za natječaj.

Svi natječaji na jednom mjestu

“Aplikaciju sam razvila kako bih pomogla malim i srednjim poduzetnicima koji uz sve obveze koje imaju ne stignu proučavati bespuća interneta. Svako tijelo koje daje neke poticaje, od gradova, županija do nacionalnih i europskih tijela, i da bi mali poduzetnik saznao koji su sve natječaji raspisani, morao bi pregledati mnoštvo web stranica. Sada sve informacije mogu naći na jednom mjestu”, kaže Kovačević.

Aplikacija također sadrži sve natječaje i za druge poslovne subjekte, kao npr. poljoprivrednike, obrtnike, udruge, zadruge, jedinice lokalne i regionalne samouprave, škole, sveučilišta, kao i druge javne organizacije.

Slično kao u Hrvatskoj, mali i srednji poduzetnici i u ostalim državama članicama teško dolaze do informacija o natječajima i potporama. Sve države članice EU imaju, naime, gotovo isti problem: uz europske natječaje, imaju i one nacionalne koje raspisuju pojedina ministarstva, kantoni, županije i / ili gradovi, pa je za potrebe istraživanja traženog natječaja građanin bilo koje države članice EU primoran potrošiti sate i sate kako bi uopće uspio pronaći određeni natječaj za sufinanciranje svoje investicije. To je potaknulo Kovačević da u Bruxellesu prezentira ideju o inovativnoj aplikaciji United Europe Subventions, koja je ustvari nadogradnja njene prvobitne aplikacije izidopotora.hr.

Pomoć investitorima

Dodatno, putem aplikacije United Europe Subventions potencijalni investitori u Hrvatsku moći će saznati ostvaruju li pravo na poticaje prilikom ulaganja u neko hrvatsko poduzeće, a hrvatski investitori će moći doći do istovjetnih informacija iz svih članica EU, ako se odluče za ulaganja u neku drugu državu članicu Europske unije. Naravno, isto vrijedi i za sve ostale države članice EU.​

“Aplikacija izidopotpora.hr se može primijeniti na cijelu Europsku uniju, što je prepoznato u Bruxellesu. Sljedeći korak je razvoj aplikacije United Europe Subventions, za što su potrebna veća ulaganja, uz podršku EU i inozemnih investitora. Cilj nam je da investicije iz cijelog svijeta idu u Europsku uniju zbog raznoraznih potpora koje ona nudi, a ne npr. u Kinu, Rusiju ili SAD”, kaže Kovačević.

Više o predstavljanju aplikacije možete pogledati u videu.