digitalizacija
Foto: Pixabay

Razvoj usluga baziranih na tehnologiji umjetne inteligencije (AI) ima velik poslovni potencijal u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje kojeg su zajednički proveli kineska tehnološka kompanija Huawei i Zagrebački inovacijski centar (ZICER), priopćili su iz Razvojne agencije Zagreb.

Čak 84 posto domaćih startupova smatra da će u iduće tri godine raditi projekte temeljene na tehnologiji umjetne inteligencije (AI), dok ih 53 posto navodi da su već sada uključeni u projekte koji kao sastavnicu imaju AI tehnologije.

No, samo 11 posto ispitanih startupa ZICER-a smatra da je na razini međunarodne konkurencije po pitanju znanja i kompetencija za razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na AI. Većina od 60 posto ipak zaključuje da su im znanja još premala.

Rezultati su to istraživanja, koje je tijekom kolovoza provedeno među tvrtkama stanarima ZICER-a, koji su predstavljeni u četvrtak u sklopu Huawei AI Summita koji je u Zagrebačkom inovacijskom centru okupio predstavnike poslovne i akademske zajednice.

“Rezultati jasno pokazuju kako u razvoju i primjeni AI tehnologija postoji izniman potencijal za rast poslovanja u Hrvatskoj. To je prepoznala startup zajednica, što se vidi u njihovim budućim projektnim planovima, kao i trenutnoj uključenosti u slične projekte”, komentirao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

umjetnoj inteligenciji
Izvor: RAZA

Ogroman poslovni potencijal

Umjetna inteligencija ima ogroman poslovni potencijal prvenstveno zbog mogućnosti transformiranja brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju sasvim novih poslovnih modela, ističe se u priopćenju.

Uloga umjetne inteligencije u svakodnevici u budućnosti će se samo povećavati, a očekuje se da će utjecati na niz područja – zdravstvo, transport, marketing te poslovanje i životne navike općenito.

Pametni algoritmi prilagođavat će se navikama ljudi, preferencijama i emocijama, vodit će najboljim prometnim rutama, a uz pomoć pametnih osobnih asistenata u pametnim domovima štedjet će se energija.

“Umjetna inteligencija je tehnološki pothvat koji doista može stubokom promijeniti naše živote i učiniti naše društvo bogatijim, sretnijim i boljim. Bitno je da Hrvatska u tome drži korak, pa zato treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljen na AI.

S druge strane, AI je i društveni pothvat: razvoj AI-ja mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj”, kaže Jan Šnajder profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Udvostručena ulaganja u AI tehnologiju

Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe istaknuo je da su se ulaganja u AI tehnologije na startup sceni udvostručile u 2017. godini u odnosu na prethodnu.

“No, nisu ulaganja najveći problem u korištenju AI tehnologija, već je najveći izazov kako integrirati tehnologije u primjenu”, napomenuo je Glavan.

U Huaweiju procjenjuju da bi u idućih sedam godina umjetna inteligencija mogla povećati vrijednost globalne digitalne ekonomije za oko 10.000 milijardi dolara.

Huawei u istraživanje i razvoj novih tehnologija godišnje investira 13,8 milijardi dolara, po čemu je među globalnim liderima, ističe se u priopćenju.

Inače, ta kompanija prisutna je u više od 170 zemalja, a prema broju isporuka telefona u 2017. godini jedan je od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu.

Pročitajte i ovo:
Tehnologija i biznis: Spremni za suživot s robotima?