Tele2
Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska

Telekom Tele2 dogovorio je prodaju svojeg hrvatskog poslovanja za 220 milijuna eura tvrtki United Group, vlasniku Nove TV i N1 i jednom od većih operatera u jugoistočnoj Europi. Zaključenje prodaje očekuje se do kraja 2019. godine, a transakciju će morati odobriti domaća regulatorna tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), priopćili su iz Tele2.

Dogovorena cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih 12 mjeseci, ne uključujući IFRS 16. Ta transakcija omogućava Tele2 da ostvari vrijednost od uspješnog razvoja hrvatskog poslovanja i dalje unaprijedi svoju strategiju s fokusom na regiju baltičkih zemalja, navodi se u priopćenju.

Švedski Tele2 na hrvatsko je tržište došao 2005. godine, a prošlu godinu završio je s 897.000 korisnika koji su kompaniji donijeli rekordnih 803 milijuna kuna prihoda. Ukupni prihodi Tele2 Hrvatska u 2018. iznosili su čak 1,4 milijarde kuna, a operativna dobit 307 milijuna kuna.

Za Tele2 prošla godina najuspiješnija u Hrvatskoj

“Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Grupe, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješnu provedbu naše strategije na preostalim tržištima”, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Nakon zaključenja transakcije, Upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda, uzimajući u obzir potrebe Grupe za ulaganjima i svoje politike za nagrađivanje dioničara i financijsku polugu. Transakcija u Hrvatskoj bit će neovisna o prethodno najavljenoj izvanrednoj naknadi dioničarima koja još uvijek ovisi o zaključenju transakcije u Kazahstanu, kaže se u priopćenju.

United Group B.V., sa sjedištem u Amsterdamu, jedan je od većih operatera u jugoistočnoj Europi, posluje između ostalog u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, a njihov biznis podijeljen je u dva dijela, telekomunikacijski i medijski. Korisnicima nude usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

Grupa je osnovana prije 18 godina, proširila je svoj udio na tržištu kroz organski rast i akvizicije, sada ima više od 4.400 zaposlenih i pruža usluge u više od 1,8 milijuna domova. Većinski udio United Group od ožujka ove godine u vlasništvu je međunarodne investicijske kompanije BC Partners koja upravlja s 20 milijardi eura.

Pročitajte i ovo:
Iza telekoma godina za pamćenje, nastavljaju velika ulaganja