obveznica
Foto: Pixabay

Njemačka tvrtka Fakt AG planira uložiti oko jedne milijarde eura u čitavo poljoprivredno područje u mađarskim općinama Hegyeshalom i Bizonja, na sjeverozapadu Mađarske, nedaleko od Austrije i Slovačke koje ima odlične prometne veze.

U njemačkoj tvrtki naglašavaju kako već područje o kojem je riječ svjedoči o izuzetnoj investiciji: riječ je o oko 330 hektara i time će to postati jedno od najvećih područja intenzivne poljoprivrede u središnjoj Europi, objavio je DW. Prema ocjeni mađarskog ministara poljoprivrede Istvana Nagya, radi se o najvećoj i najsloženijoj investiciji u poljoprivredu i preradu u čitavoj središnjoj Europi posljednjih desetljaća.

Jedno od najvećih područja intenzivne poljoprivrede u središnjoj Europi

Samo područje staklenika će se prostirati na oko 30 hektara gdje bi se trebala uzgajati paprika, rajčice, patlidžani i začinsko bilje. Na oko 50 hektara otvorene površine se planira nasada šparoga i bobičastog voća.

Gradi se tvornica za preradu poljoprivrednih proizvoda i to ne samo iz vlastite nasade. Planirano je i skladište kao i hladnjače na površini od oko 150 tisuća četvornih metara. Tu će biti i logistički centar, bit će izgrađen i vlastiti željeznički kolodvor pored pristupnih cesta autocestama koje tuda prolaze.

Na sjeverozapadu Mađarske trebalo bi nastati i najveće ribogojilište na europskom kontinentu.

Uzgoj voća i povrća u staklenicima raste vrtoglavom brzinom

Fakt AG je zapravo tvrtka koja se bavi nekretninama i ulaganjima, ali ovaj projekt u Mađarskoj se njemačkom ulagaču čini kao potpuno siguran posao. Naime, uzgoj voća i povrća u staklenicima raste vrtoglavom brzinom: globalno, 2018. je na taj način ostvareno oko 16 milijardi eura prometa, već za šest godina se očekuje da taj promet bude već 25,5 milijardi eura.

I Europska komisija konstatira kako je samo u 2014. i 2015. hortikultura EU-a zabilježila porast od 15 posto.

Obzirom da je njemački investitor u području koje mu nije specijalnost, tu je već postignuta suradnja s poljoprivrednom udrugom Landgard, jednom od najvećih u Njemačkoj koja je 2017. cvijećem i poljoprivrednim proizvodima ostvarila promet od gotovo dvije milijarde eura.

Računa se na geotermalnu energiju

U projektu sudjeluje i njemačka energetska kompanija E.ON koja tvrdi kako će staklenici i proizvodno područje u prvom redu koristiti ekološki održivu energiju. Naime, računa se i na tamošnju geotermalnu energiju, makar su najznačajniji izvori na jugoistoku Mađarske u općini Csongrad. Tamo su još od osamdesetih prošlog stoljeća Nizozemci stvorili najveći geotermalni staklenički kompleks u Europi.

Obzirom na razmjere ovog posla, mađarska strana se nada kako će to stvoriti najmanje 5.000 radnih mjesta. Zato je predviđena i gradnja praktično čitavoga grada, sa stanovima, dječjim vrtićem i školom. Isto tako, predviđen je i razvoj turizma.

Mađarski ministar poljoprivrede se nada da će ova nova investicija barem značajno smanjiti uvoz voća i povrća u Mađarsku – dosad je na uvoz odlazilo oko 160 milijardi forinti (oko 500 milijuna eura). Umjesto toga, Mađarska bi onda trebala postati ono što je davno i bila: značajan izvoznik voća i povrća za čitavu središnju Europu, piše DW.