Tolar
S azijske ICO turneje Tolara / Izvor: Tolar.io

Najveći hrvatski Initial Coin Offering (ICO – inicijalna ponuda kriptovaluta), težak 390 milijuna kuna ili 60 milijuna dolara, već je uspio, a da zapravo još nije ni zatvoren proces prikupljanja kapitala. Startup Tolar.io ili skraćeno Tolar do sada je skupio više od 20.000 Ethereuma, što po cijeni te kriptovalute u utorak od 406,72 dolara znači da je od investitora prikupio vrijednost veću od 8,1 milijun dolara, piše poslovni.hr.

Da Tolar nije prikupio taj iznos, investitorima bi morao vratiti sva sredstva. U svom Whitepaperu, kripto pandanu IPO prospekta za ulagače, osnivači Tolara su naveli da ciljaju do 45.000 Ethereuma investicija za ukupno 35 posto udjela u startupu, a iz čega se i izvlači očekivana vrijednost njihovog ICO-a.

Tolar cilja 60 milijuna dolara tržišne vrijednosti

“Dosegnuli smo soft cap (donju granicu) od 20 tisuća Ethereuma te u ovoj fazi nastojimo doći do hard capa od 45 tisuća Ethereuma”, izjavio je Zoran Đorđević, izvršni direktor Tolara, dodajući da je zadovoljan procesom prikupljanja kapitala.

Kaže da je prema novom i finalnom hard capu Tolarova tržišna vrijednost oko 60 milijuna dolara (nešto manje od 400 milijuna kuna). Đorđević ističe da im je ovom trenutku važnije to što su stvorili partnerstva i kontakte koji će im omogućiti da postanu svjetska tehnološka kompanija.

Tolar je, naime, prvi hrvatski ICO i prvi hrvatski startup koji je, da bi prikupio kapital za rast i razvoj, napravio globalni investicijski roadshow. Nešto što su do sada radile isključivo najveće hrvatske kompanije i ministri financija. Počeo je na dva mjesta u isto vrijeme, Seulu i Kuala Lumpuru, nakon što je završilo Svjetsko nogometno prvenstvo. Investicijsku turneju menadžment Tolara nastavio je u Singapuru, Bangkoku, Hanoiu, Bahrai-nu, Ho Chi Minhu, ponovo Seulu i zatim u nedjelju u Tokiju.

Tolar
Ilustracija: Pixabay

U Tokiju dobili nagradu za HashNET

“Dosadašnji tijek roadshowa ide prema planu te je potvrdio da je azijsko tržište i dalje lider po pitanju ICO projekata”, kaže Đorđević.

U Tokiju je na predstavljanju japanskim kripto-investitorima na World Blockchain Roadshowu, Tolar dobio nagradu “Future of Blockchain”. Sad se pripremaju za drugi dio turneje koja 13. kolovoza počinje na Mauricijusu. Slijedi Toronto, Perth, još dva puta će u Singapur pa u Šangaj, da bi u rujnu sve finalizirali u Londonu, Dubaiju i Moskvi.

“Razlog zbog kojeg smo pokrenuli roadshow leži u viziji Tolara da postane globalna platforma za nove ICO projekte, kao i platforma koja će imati konkretne implementacije u realnom i državnom sektoru, a inicijalni kontakti s kompanijama i državnim tijelima već su ostvareni”, kaže Đorđević.

Dodaje da su razvili tehnološko rješenje, HashNET, koje je zadržalo sve dobre strani blockchain tehnologije, a donijelo rješenja za velike nedostatke blockchaina poput brzine transakcija, skalabilnosti, potrošnje energije.

Đorđević ističe da je većina sličnih projekata dosad to obećavala, ali se nije pomakla od ICO prospekta. U svijetu je trenutačno velika utrka za brže transakcijske mreže. Bitcoin vrti do sedam transakcija u sekundi (TPS), Ethereum 20, VISA do 56 tisuća, a Tolarov zadnji rekord je 150 tisuća TPS-a.

“Odlučili smo se za drugačiji pristup i prvo razvili Minimal Viable Product – Tolar HashNET, koji smo javno demonstrirali u Zagrebu, premašivši brzinu od 100 tisuća TPS-a”, rekao je Đorđević za poslovni.hr.

Domaća regulativa otjerala Tolar u Ljubljanu

Podsjećamo, startup Tolar.io lani je osnovao tim s Cotrugli Business Schoola, a zbog hrvatske regulative sjedište mu je u Ljubljani, a ne u Zagrebu. Osnivač i tehnički direktor tolara je Josip Maričević, FER-ov alumni i stručnjak za blockchain. Dio užeg tima dolazi s Cotrugli Business Schoola iz Hrvatske i regije. Osim Đorđevića u timu su osnivač te poslovne škole Dražen Kapusta i Marko Kučić, član Uprave Tolar.io-a.

U Upravi tog startupa su i Alan Kurešević, potpredsjednik za inženjerstvo vodećeg svjetskog satelitskog operatera SES Techcoma te Jeffrey Treichel, bivši direktor i suosnivač Kolektive, a kasnije potpredsjednik razvoja hrvatskog startupa Shoutema. Savjetnik za sigurnost je Valerio Opačić, globalni cyber security menadžer korporacije McDonald’s.

Tolar.io-ov IT direktor je Mario Vojvoda, bivši IT direktor HT, član Uprave Iskon Interneta i Combisa dok je voditelj ljudskih potencijala Aco Momčilović koji je do nedavno vodio ljudske potencijale u Rimac Automobilima.

Blockchain projekt HashNET Tolar je predstavio krajem lipnja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo:
Digitalna ekonomija: Blockchainom do kapitala i dividende
Kako blockchain mijenja poslovne modele poduzeća