Zadar
Foto: Pixabay

Na hrvatskome tržištu osiguranja prihod od premija (za osiguranje imovine i životno osiguranje) 2018. je porastao za devet posto, što predstavlja najveći rast od 2007. godine. Obje su kategorije osiguranja pridonijele tomu velikom rastu: Premije za životno osiguranje porasle su za 6,6 posto, dok su premije za osiguranje imovine i osiguranje od nezgode – koje čine dvije trećine hrvatskoga tržišta – porasle za nevjerojatnih 10,2 posto, objavio je institut Allianz Research.

Analitičari Allianza istaknuli su da je tržište osiguranja imovine i osiguranja od nezgode u Hrvatskoj brži porast posljednji put ostvarilo davne 2002. godine. Uz prošlogodišnji je nagli rast to tržište konačno ponovno doseglo svoj pretkrizni vrhunac iz 2008., kada je riječ o ukupnome prihodu od premija.

Udio premija u globalnom BDP-u najniži u 30 godina

Prema projekcijama instituta Allianz Research opseg premija, isključujući zdravstveno osiguranje, na globalnoj je razini prošle godine dosegao iznos od 3.655 milijarde eura U usporedbi s 2017. nominalno povećanje prilagođeno učincima promjene tečaja iznosi 3,3 posto.

Bila je to treća godina zaredom (odnosno 12. godina od posljednjih 15) u kojoj su premije na globalnoj razini rastom zaostajale za rastom gospodarske aktivnosti. Tako je penetracija osiguranja (premije izražene kao udio u BDP-u) pala na 5,4 posto – najnižu vrijednost u posljednjih 30 godina.

Godine 2018. osiguranje imovine i osiguranje od nezgode treći su put zaredom diljem svijeta ostvarili veći rast od životnoga osiguranja (4,7 posto naspram 2,5 posto).

osiguranja
Foto: Pixabay

Kina trasira budućnost osiguravateljne industrije

“Takav razvoj događaja nije bio jedina anomalija s kojom smo se susreli 2018. godine. Globalni je rast 2016. godine usporila Zapadna Europa, a 2017. godine SAD, no prošle je godine tu ulogu preuzela Kina. Ishod: globalni rast 2018. godine pogonila su dva stara znanca: SAD (42 posto) i Japan (11 posto)

Nasuprot njima Kina, koja je u prošlosti – i to ne tako davne 2017. godine – bila zaslužna za 60 posto globalnoga rasta, pridonijela je tek četiri posto. Krivac za tako otužan rezultat: kineska tržišta životnoga osiguranja 2018. oslabila su uslijed strože regulacije posrednika u osiguranju koji prodaju proizvode povezane s upravljanjem bogatstvom”, tumače u institutu Allianz Research.

Michael Heise, glavni ekonomist društva Allianz SE, kaže da je stroža regulacija u Kini i više nego dobrodošla jer predstavlja znak sljedeće faze uravnoteženijeg i održivijega razvoja.

“Tehnološki napredak na kineskom tržištu ostavlja bez daha. Kina je očiti predvodnik u primjeni umjetne inteligencije, inovativnim rješenjima za plaćanje i digitalnim ekosustavima. Kina je tržište na koje valja obratiti pozornost. U njoj se ogleda budućnost našega sektora”, izjavio je Heise.

Hrvatsko tržište među razvijenijima u Istočnoj Europi

Istočnoeuropski osiguravatelji su lani, treću godinu za redom, uživali u rastu premija. U 2018. ukupne premije su porasle za 9,1 posto. Premije osiguranja imovine te osiguranja od nezgoda ubrzano su rasle dosežući 8,8 posto u usporedbi sa 6,6 posto 2017. godine. Ukupan iznos premija u toj je kategoriji na kraju 2018. iznosio 41,6 milijardi eura.

S druge strane, u kategoriji životnoga osiguranja rast premija usporio je na 9,9 posto u usporedbi s izvanrednih 16 posto 2017. godine. Međutim, ta je stopa rasta i dalje bila druga najveća u posljednjih deset godina. Ukupni iznos premija bio je jednak 17,9 milijardi eura.

Hrvatsko je tržište jedno od razvijenijih u Istočnoj Europi: u Hrvatskoj su i gustoća osiguranja (premija po glavi stanovnika u iznosu od 302 eura) i penetracija osiguranja (udio premije u BDP-u od 2,4 posto) iznad regionalnoga prosjeka (155 eura i 1,8 posto).

osiguranja
Foto: Pixabay

Prognoze za idućih 10 godina

Allianz Research očekuje nastavak oporavka tržišta osiguranja te predviđa da će rast premija na svjetskoj razini tijekom sljedećega desetljeća doseći oko pet posto, nakon ne baš sjajnih tri posto u proteklome desetljeću.

“Uzmemo li u obzir sve brže demografske promjene, posebno na tržištima u razvoju na kojima sustavi socijalnoga osiguranja nisu dovoljno razvijeni, životno bi osiguranje trebalo ponovno ostvariti nešto brži rast od kategorije osiguranja imovine i osiguranja od nezgode (5,5 posto naspram 4,4 posto)”, prognoziraju u Allianzu.

U Istočnoj se Europi očekuje i nešto veći rast zbog još uvijek pozamašnih zaostataka u razvoju: ta bi regija tijekom sljedećega desetljeća trebala postići rast od 6,3 posto godišnje. Za razliku od razvoja koji se očekuje na globalnoj razini, u toj bi regiji osiguranje imovine i osiguranje od nezgode trebalo i dalje premašivati životno osiguranje (6,6 posto naspram 5,4 posto).

U Hrvatskoj, koja predstavlja jedno od razvijenijih tržišta u toj regiji, prognoze nisu toliko sjajne: očekuje se rast od 3,4 posto godišnje. To, međutim, predstavlja izniman napredak u usporedbi s proteklim desetljećem, kada je bilježen pad od 0,2 posto godišnje.

Osiguranje na pragu drastične promjene

Veliku nepoznanicu, međutim, predstavlja digitalizacija osiguranja, ističu analitičari.

Patricia Pelayo, ekonomistica zaposlena u institutu Allianz Research, ističe kako je sektor osiguranja suočen sa seizmičkim pomakom koji će zauvijek promijeniti njegovu budućnost.

“Umjetna inteligencija i tehnologije koje su povezane s njome ukorjenit će se u poslovanju. Osiguranje je na pragu drastične promjene. Međutim, utjecaj te promjene na rast premija zasad je još nejasan.

Rjeđi zahtjevi (od upravljanja rizicima do prevencije rizika) te manji troškovi rada i distribucije govore u prilog manjemu rastu premija, no kompenzacija u vidu dopiranja do većega broja klijenata i novih proizvoda (npr. kibernetičko osiguranje) daje naslutiti kako postoji mogućnost suprotnoga razvoja. Gotovo je nemoguće predvidjeti koji će čimbenik odnijeti prevagu”, smatra Pelayo.