Hrvatskoj
Marta-Patricia Aparicio y Montesinos, predsjednica Keymon Angelsa

U Hrvatskoj se šest posto brzorastućih tvrtki, kao što su startupi te drugi mali i srednji biznisi s velikim potencijalom rasta, financira venture capitalom (rizičnim kapitalom), otkrila je otvorena mreža poslovnih anđela Keymon Angels na 1. Regionalnom investicijskom forumu.

Investicijski forum organizirao je Keymon Angels, prva regionalna otvorena mreža poslovnih anđela, na Veleučilištu VERN u Zagrebu na kojem se okupilo 40 poslovnih anđela i na kojem su pitchala za investiciju četiri startupa. Predstavljanje je vodila predsjednica Keymon Angelsa i voditeljica istraživanja Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Investitorima su se predstavili startupi STEMI (prvi hrvatski edukacijski robot), Top Digital Agency (hrvatska B2B platforma za povezivanje marketinških agencija s tvrtkama koje koriste njihove usluge), RUN Croatia (platforma za podizanje turističke ponude kroz sport) i Identyum (platforma za upravljanje digitalnim identitetima, identifikaciju, upravljanje profilima i potpisivanje elektroničkih dokumenata).

>> TDA nova zvijezda Funderbeama, Deak najavio ekspanziju

Povezivanje investitora i poduzetnika

Startupi su izazvali veliki interes svih prisutnih te su dobili niz pitanja i prijedloga kako ubrzati daljnji rast.

Na forumu se predstavio i startup Terra Marascae, osnivača Denisa Rubića, koji je s investitorom Klausom Richterom, otkrio sve izazove s kojima su se susretali prilikom pokretanja ovog poslovnog pothvata. Investitor Klaus Richter pokazao je veliko povjerenje u Denisa Rubića te su zajednički rješavali probleme od početka i iskazali veliko povjerenje u Hrvatsku kao destinaciju pogodnu za investiranje.

“Izazov u investiranju poslovnih anđela je vidljivost. Investitori, po prirodi stvari, radije ostaju anonimni, a poduzetnici ne znaju gdje ih mogu pronaći. Vizija Keymon Angels je postati mreža izbora za povezivanje visokokvalitetnih projekata s anđelima investitorima u Hrvatskoj i regiji”, izjavila je predsjednica Keymon Angelsa Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Keymon Angels želi ojačati gospodarstva država jadranske regije kroz poticanje investicija u rane faze razvoja tvrtki.

U Hrvatskoj napokon više volje za promjenama

“U Hrvatskoj postoje veliki izazovi u efikasnosti i brzini primjeni mjera koje potiču poduzetništvo. U društvu se, međutim, može zamijetiti više dinamike i agilnosti za promjenom statusa-quo prema gospodarstvu koje se temelji na inovacijama.

Predstoji još dug put, ali mogu se zamijetiti jasni signali potencijala za inovacije i poboljšanje konkurentnosti gospodarstva, a time i prihvaćanja kulture poduzetništva”, ocijenila je predsjednica otvorene mreže poslovnih anđela Keymon Angelsa.

Regionalni investicijski forum inicijativa je Keymon Angelsa kojom se želi podići transparentnost i stvoriti kritičnu masu poslovnih anđela i poduzetnika u jadranskoj regiji. Cilj mreže je potaknuti širenje pametnog kapitala na području jadranske regije. Keymon Angels organizirao je forum u suradnji s PwC Hrvatska, Impact HUB Zagreb, Veleučilište VERN i Keymon Ventures.

Pročitajte i ovo:
EU-Startups.com izdvojio 10 hrvatskih startupa s najvećim potencijalom