listu
Foto: Pixabay

U Zagrebu je u organizaciji Koordinacije ugostitelja Hrvatske održan radni sastanak s ključnim dionicima – predstavnicima Udruge poreznih obveznika Lipa, Hrvatske udruge turizma, Udruge nezavisnih poslodavaca, Koordinacije proizvođača jakih alkoholnih pića pri HUP-u, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i dobavljača – na kojem su formulirani zajednički zahtjevi prema Vladi.

Ugostitelji traže hitno snižavanje stope PDV na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 posto na 13 posto te ukidanje poreza na potrošnju.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić novinarima su prezentirali zahtjeve koje će uputiti Vladi Republike Hrvatske i nadležnim institucijama, a s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se u ovom trenutku zbog visokog poreznog opterećenja nalazi, kako su istaknuli, pred potpunim kolapsom.

Upravo zbog ove alarmantne situacije, vrijeme je da Vlada konačno pokrene dijalog s predstavnicima ugostitelja, poručili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Visoki porezi krivi za niske plaće

“Imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 posto, kao i ukidanje poreza na potrošnju od tri posto jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca.

Nalazimo se u poreznim škarama koje nam ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo naš sektor nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva.

Prihod nam je kroz visoke poreze i davanja praktički nacionaliziran, a svi rizici i obveze ostaju nama. Naša inicijativa sada je prerasla u aktivnu Koordinaciju ugostitelja Hrvatske kao rezultat krajnje potrebe za promjenom”, izjavio je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

Udjeli države i radničkih plaća u prometu gotovo jednaki

“Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59 posto naspram 58 posto).

No, kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun dolazimo do odgovora gdje je novac. Radnik kod nas dobije točno 50 posto iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država. Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan”, rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Naveo je podatke Fine prema kojima je nešto više od 120 tisuća poduzetnika lani imalo 882.884 zaposlena.

“Riječ je oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti (odnosno tri posto). Jasno je da novac nije kod nas.

Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima – malim pivarima, vinarima, OPG-ovima i sindikatima uspjeti u nakani da obranimo našu ekonomiju. Da usmjerimo prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima i time osnažimo ekonomiju, ali i smanjimo ovisnost o turizmu”, izjavio je Jakominić.

Pročitajte i ovo:
Marićev paradoks: Reže poreze, a presija veća nego na početku njegova mandata