školarina
Foto: Pixabay

U lipnju ove godine Ministar rada i mirovinskog sustava donio je odluke o proširenju primjene kolektivnih ugovora za ugostiteljstvo te za graditeljstvo, prema kojima su poslodavci obvezani radnicima isplaćivati više minimalne plaće.

U ugostiteljstvu se ova obveza odnosi na pravne osobe i obrtnike koji obavljaju djelatnost pružanja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića. Ako nema tzv. kućnoga kolektivnog ugovora, poslodavac je za jednostavne poslove, kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage i drugi slični poslovi, obvezan isplaćivati mjesečnu bruto plaću najmanje u iznosu od 3440 kuna.

Za manje zahtjevne poslove (npr. poslovi pomoćnoga konobara, pomoćnoga kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi) minimalac iznosi 3900 kuna bruto na mjesec, a za zahtjevnije poslove (poslovi konobara, kuhara, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi) 4700 kuna bruto na mjesec, tumači Marija Zuber iz Računovodstva i financija (Rif).

Plaću uvećava dodatak za radni staž u visini 0,5 posto za svaku navršenu godinu i radnik ga ostvaruje za ukupni radni staž te dodaci na plaću za posebne uvjete rada koji se kreću od deset do 50 posto.

Građevinari ostali bez prava na umanjenje doprinosa

U građevinarstvu su poslodavci obvezni radnicima koji rade na najjednostavnijim poslovima isplaćivati mjesečnu plaću najmanje u iznosu 3750 kuna. Ukinuto im je i pravo na umanjenje doprinosa na plaću za 50 posto.

Građevinari koji su do svibnja 2018. isplaćivali minimalnu plaću određenu Uredbom Vlade (u visini od 3439,8 kuna) i na temelju Zakona o minimalnoj plaći koristili su se pravom na umanjenje doprinosa na plaću za 50 posto. To pravo od lipnja ove godine više ne mogu ostvarivati na najnižoj osnovnoj plaći zbog izmjena Kolektivnog ugovora koje su odlukom ministra Pavića stupile na snagu 7. lipnja ove godine, objašnjava Zuber.

Radnicima koji rade na najjednostavnijim poslovima – transportnim radnicima, pomoćnim radnicima, čistačima, domarima, zaštitarima, dostavljačima – po nove je zagarantirana najniža bruto plaća u iznosu od 3750 kuna.

Za složenije poslove, plaća je određena u većem iznosu. Tako npr. mjesečna plaća radnika koji radi kao poslužitelj strojeva i uređaja na proizvodnji građevinskih elemenata iznosi najmanje 4312,5 kuna, KV zidara početnika najmanje 4312,5 kuna, a zidara koji nije početnik 5437,5 kuna.

U graditeljstvu se pravo na dodatak za radni staž ostvaruje u visini 0,5 posto po godini staža, ali ne za ukupni, već samo za radni staž ostvaren kod poslodavca. Prekovremeni rad se plaća 30 posto uvećano, dok se dodaci za otežane i posebne uvjete rada kreću u rasponima od pet do najviše 50 posto, piše Lider.

Pročitajte i ovo:
Zašto su plaće niske: Saznajte koliko na 100 zarađenih kuna morate platiti državi