poreza
Foto: Pixabay

Fina podsjeća da u utorak, 30. travnja, istječe rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja (GFI) za 2018. godinu, pri čemu upozorava da je taj izvještaj do danas predalo manje od pola poduzetnika te podsjeća na visoke kazne koje zbog nepodnošenja izvještaja prijete poduzetnicima.

U Registar godišnjih financijskih izvještaja do 25. travnja zaprimljeno je i obrađeno 56.260 godišnjih financijskih izvještaja za 2018. godinu, za statističke i druge potrebe i/ili u svrhu javne objave. To znači da je, od ukupno 162.863 obveznika predaje, svoju obvezu ispunilo 34,5 posto poduzetnika, objavila je Fina.

Napominju da je Izvještaje moguće dostaviti putem internetske aplikacije RGFI uz korištenje digitalnog certifikata, u svim Fininim poslovnicama u redovnom radnom vremenu te poštom, kao preporučenu pošiljku, na adresu najbliže podružnice.

Od rujna 2015. godine u aplikaciji RGFI putem WEB-a izmijenjeni su preduvjeti za predaju i potpisivanje godišnjih financijskih izvještaja u elektroničkom obliku. Upute za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom objavljene su na naslovnoj stranici internetskog servisa RGFI.

Kazne mogu ići do 100 tisuća kuna

Iz Fine napominju da je prema Zakonu o računovodstvu godišnji financijski izvještaj (GFI) za statističke i druge potrebe potrebno je dostaviti do 30. travnja (utorak) ove godine, a u svrhu javne objave u roku od šest mjeseci od isteka poslovne godine. Obje je obveze moguće ispuniti istovremeno, do 30. travnja, predajom GFI-a za statističke i druge potrebe te u svrhu javne objave (svrha predaje 3).

Pojedinačni i konsolidirani godišnji financijski izvještaji za javnu objavu mogu dostaviti i po isteku zakonom propisanoga roka, s tim da se za predaju s kašnjenjem duljim od osam dana plaća veća naknada za javnu objavu.

Za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i svu propisanu dokumentaciju propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 do sto tisuća kuna, a za odgovornu osobu u iznosu od 5.000 do 20.000, navodi se u priopćenju Fine. Podsjećamo da je Fina početkom ovog mjeseca prvi put počela slati kazne vlasnicima poduzeća koji su nisu predali financijska izvješća za 2017. i 2016. godine ili Izjavu o neaktivnosti.

Pročitajte i ovo:
Fina počela kažnjavati poduzetnike koji nisu predali financijske izvještaje