plinskih bojlera
Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) pokrenulo financijske instrumente “Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj”, priopćilo je danas Ministarstvo.

Mikro i mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva.

Mljekarima najniža kamata

Najniža kamatna stopa – 0,1 posto – osigurana je za mljekarski sektor, dok će se za ostale gospodarske subjekte iz sektora poljoprivrede kamatne stope kretati u rasponu od pola do jedan posto, ovisno o razvijenosti jedinica lokalne samouprave u kojima su gospodarski subjekti registrirani.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u priopćenju ističe kako se tim programom poljoprivrednicima osiguravaju najpovoljniji krediti za njihove investicije, po znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutačno nudi u Hrvatskoj.

“Za financijske instrumente iz Programa ruralnog razvoja osigurali smo više od pola milijarde kuna. Proizvođačima mlijeka omogućili smo nevjerojatno nisku kamatnu stopu od svega 0,1 posto. Vjerujem da će ovo biti dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, prerađivačke djelatnosti ali i šumarstva”, istaknuo je Tolušić.

Financiraju se i obrtna sredstva

Zajmovi se mogu koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima itd.

Mikro i malim zajmovima moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva kao što su primjerice kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme. Zajmom će se moći financirati i obrtna sredstva do najviše 30 posto ukupnog iznosa zajma.

Iznos mikro zajmova je od 1.000 do 25.000 eura, a malih zajmova od 25.001 do 50.000 eura.

Mikro zajmovi će se moći dobiti na rok otplate do pet godina, mali do 10 godina, u oba slučaja je uključen poček do 12 mjeseci (ako je rok otplate dulji od dvije godine).

Hamag-Bicro raspisao je Program mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, a prvi zahtjevi za zajam moći će se podnositi od 1. rujna. Programi su otvoreni do 31. prosinca 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte i ovo:
Uvoz mlijeka od 2012. utrostručen, dobit domaćih proizvođača manja od poticaja