Varteks
Nenad Bakić, većinski vlasnik i predsjednik Uprave Varteksa /Izvor: Licencirana fotografija Varteks

Varteks je u petak putem Zagrebačke burze i Hanfe objavio poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanje zamjenjivih obveznica. U postupak povećanja temeljnog kapitala i izdavanje zamjenjivih dionica Varteks će krenuti ako interes investitora bude najmanje 10 milijuna kuna, odnosno ako ponuđena cijena po dionici bude jednaka ili veća od 15,3 kuna, odnosno po zamjenjivoj obveznici 10 kuna, objavila je kompanija.

Varteks je poziv uputio institucionalnim investitorima (bankama, osiguravajućim društvima, investicijskim fondovima…), strateškim ulagateljima čije poslovanje je isto, srodno ili kompatibilno s poslovanjem Varteksa, ali i svim ostalim pravnim i fizičkim osobama. Interes mogu iskazati i postojeći dioničari, razmjerno svojem sadašnjem sudjelovanju u vlasničkoj strukturi.

Varteks
Foto: Licencirana fotografija Varteks

Bakić: Tržišni preokret je vidljiv

Uz poziv za iskazivanje interesa Varteks je objavio i dokument “Okolnosti poslovanja i poslovni planovi za 2019.”, u kojem projicira rast poslovnih prihoda u ovoj godini na 176 milijuna kuna, naspram 155,6 milijuna kuna prošle godine, a pad poslovnih rashoda na 173,7 milijuna kuna (lani 185,1 milijun kuna).

Nenad Bakić, koji je lani postao većinski vlasnik Varteksa i predsjednik Uprave i koji je u kompaniju uložio 30 milijuna vlastitog novca, objavio je na svom blogu da je najveću domaću tekstilnu kompaniju preuzeo u izrazito devastiranom stanju na razne načine.

“I u četvrtom kvartalu rezultati su opterećeni teškim dubiozama raznih vrsta koje su naslijeđene iz prethodnih godina. Primjerice, otpisujemo neupotrebljive zalihe koje su prethodne uprave gomilale, te nisu otpisale iako su morale (čak i gumbe koje je netko nabavio prije 20 godina itd.)”, objavio je Bakić i dodao kao je tržišni preokret koji rade već vidljiv.

Snažan rast dobiti u prva dva mjeseca 2019.

Bakić je objavio da je u prva dva mjeseca 2019. Varteks ostvario 67 posto veće prihode u maloprodaji nego u prva dva mjeseca 2018. i 29 posto veće nego u 2017. godini. Pri tome je bruto dobit (prihodi umanjeni za trošak prodane robe, ali bez troškova poslovanja maloprodaje) veća za 96 posto i 86 posto nego u prva dva mjeseca 2018. i 2017.

“Iako su ovi mjeseci tradicionalno najmanji u cijeloj godini, pa nema garancije da će se ovakav dramatičan porast i nastaviti, a niti ključno utječu na cjelogodišnju izvedbu, predstavljaju značajan indikator uspjeha preokreta u tržišnoj poziciji Varteksa”, naveo je Bakić.

U Projekcijama koje je Varteks objavio uz poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji kompanije, predviđen je rast prihoda od maloprodaje u ovoj godini od 29 posto u odnosu na 2018. godinu.

Varteks
Foto: Licencirana fotografija Varteks

“Uprava vjeruje u pozitivan nastavak između ostaloga i zbog skorašnje otvaranja nekoliko novih ključnih dućana, predstavljanja novih kolekcija, značajno povećanih internih narudžbi zaključne artikle, posebno odijela i kaputa, pilot projektom izvoza u druge zemlje EU preko online shopa i tako dalje”, kaže se u dokumentu.

Varteks ima velike planove, nedostaje obrtnog kapitala

Pojašnjava se da u je u ovom trenutku društvu potrebna veća likvidnost zbog više razloga – značajnije proizvodnje za vlastite potrebe zbog godišnjeg ciklusa i rasta maloprodaje, “znači manje usluga (šivanja) za druge; nabave repromaterijala (tkanine i tako dalje) za vlastitu proizvodnju za buduća razdoblja te želje za obnovom strojnog parka.

“Sve ovo se događa u uvjetima kad financijske institucije uopće ne financiraju obrtni kapital društva osim manjeg okvira za akreditive za koji je društvo moralo osigurati gotovinski polog u omjeru 1:1, i diskontiranju izdanih računa ili prihoda po izvjesnim ugovorima.

Vjerujemo da će financijske institucije uskoro razumjeti potencijale Varteksa te ga početi podržavati”, naveli su uz ostalo u tom dokumentu, kojemu je priložen i krajem veljače objavljen izvještaj poslovodstva za četvrti kvartal odnosno cijelu prošlu godinu.

Potpunu odsječenost od financijskih tržišta te nemogućnost pribave obrtnog kapitala, “što je naročito bitno u ovako intenzivnom porastu poslovanja”, u Varteksu navode kao najveće ograničenje i rizik poslovanja u ovoj godini. To je bio i razlog objave poziva potencijalnim investitorima, ističe se u izvješću o ključnim elementima poslovanja Varteksa za ovu godinu.