vozila
Foto: Pixabay

Nakon što je prije dva tjedna na službenim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljena najava Javnog poziva te prijavni obrazac, od 22. svibnja i službeno kreću prijave za sufinanciranje električnih vozila pravnim osobama.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti lokalne jedinice, tvrtke, obrtnici i sve neprofitne organizacije osim udruga.

Fond je za održivi promet ove godine osigurao gotovo 40 milijuna kuna, a budžet ovog poziva je 17, 5 milijuna kuna. Sufinancirat će se do 40 posto investicije odnosno maksimalno do 400.000 kuna po korisniku”, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Pravnim osobama financira se nabava električnih bicikala i vozila L kategorije, osobnih vozila te kategorije N1-N3 te M2 i M3 koji osim na električni pogon mogu biti i na stlačeni ili ukapljeni prirodni plin.

Nabaviti se može jedno ili više vozila pa će se tako za nabavu od pet do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna.

Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin.

Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna, što je ujedno i maksimalni iznos poticaja po korisniku.

Poticaji najbržima

Kao i dosad, sufinanciraju se isključivo nova vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bio korišten. U slučaju odobravanja poticaja, vozilo se treba nabaviti u roku od 12 mjeseci.

Prijave za sufinanciranje šalju se preporučenom poštom ili dostavljaju osobno u pisarnicu Fonda od 22. svibnja. Uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike, bit će potrebno priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome koja pravna osoba se javlja na natječaj, a sredstva će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja do iskorištenja predviđenog budžeta.

“Ovim programima poticaja, Fond radi puni krug u podržavanju održivog prometnog sustava. Ne samo da potičemo zelenija vozila na našim prometnicama već i oblikujemo prometni sustav koji će im omogućiti lakše i brže punjenje odnosno koji će imati potrebnu infrastrukturu za masovnije korištenje eko vozila”, zaključio je Ponoš.

Ponoš je također objavio i rezultate javnog poziva za građane. Kaže da je pristiglo više od 2.400 zahtjeva, a odobreno je sufinanciranje za kupnju 846 vozila, od čega 168 osobnih automobila, 482 električna bicikla te 196 motocikala i ostalih vozila L kategorije.