Zadar
Foto: Pixabay

Lani je otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., a brojem novo osnovanih trgovačkih društva prednjače Zadar i Bjelovar, objavio je gradonačelnik.hr na temelju podataka Ministarstva pravosuđa i Trgovačkih sudova.

U 2018. osnovano je 14.267 poduzeća, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivnih poslovnih subjekata, čak 126.982 su trgovačka društva.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, najviše trgovačkih društava (6877) u prošloj godini registrirano je u Zagrebu. Slijede Split s 1680 novih poduzeća, Rijeka (1348), Pazinu (1155), Osijek (1123), Varaždin(973), Zadar (730) i Bjelovar (381).

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u posljednjih godinu dana – 14,4 i 12,7 posto. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split – 10,8 posto, slijede Zagreb (6,5 posto), Osijek (5,8 posto), Varaždin (3,4 posto) i Pazin (1,2 posto).

Samo u Rijeci pao broj novoosnovanih poduzeća

Rijeka se ističe kao jedini grad u kojem je lani osnovano manje poduzeća nego godinu ranije – na Trgovačkom sudu u Rijeci u 2018. bilo je registrirano 1348 trgovačkih društava, čak 3,7 posto manje nego u 2017.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ističe kako je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

“Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali i broj novozaposlenih te prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori kako su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjeli odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama”, izjavio je Dukić i dodao da rast bilježe različite grane gospodarstva – ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, građevinarstvo…

Kako Zadar potiče poduzetništvo

U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 milijuna kuna kroz ITU mehanizam’, kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom, uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 milijun kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT.

U suradnji sa zadarskim sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko 320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub, središnje lokalne točke okupljanja IT sektora i znanstvene zajednice. Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 milijuna kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva.

Osim toga, gradska uprava kontinuirano provodi mjere poticanja lokalnog poduzetništva kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, ciljane poticaje u poljoprivredi, očuvanju tradicijskih obrta.

Bjelovar nudi tax free model i niz povlastica

Drugi najveći rast broja registriranih tvrtki je u Bjelovaru, što ni ne čudi s obzirom na njihov tax free model i niz povlastica koje su Dario Hrebak i njegova gradska uprava uveli kako bi potaknuli gospodarstvo. U dvije godine svojim su potporama potaknuli 240 poduzetnika i obrtnika koji su uložili osam milijuna kuna u razvoj poslovanja, dok je Grad subvencionirao investicije s tri milijuna kuna.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić istaknuo je da je Bjelovar jedan od najažurnijih gradova pri izdavanju građevinskih dozvola.

“Također, potičemo inovativnost pa smo tako drugu godinu za redom organizirali nagradu za najbolji startup, a pobjednik natjecanja zaslužuje 100 tisuća kuna i svoje poslovanje započinje ili proširuje u Bjelovaru.

Važni su nam EU i nacionalni fondovi te je gradski EU tim prijavio 182 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekata u dvije godine, a do sada je odobreno, 93,5 milijuna kuna.

Vrlo nam je važno obrazovanje, ulaganje u mlade ljude te na našem Veleučilištu danas studira gotovo 800 studenata, a njih 80 posto se zaposli odmah po završetku fakulteta”, rekao je Brajdić za gradonačelnik.hr.

Pročitajte i ovo:
Osnivanje poduzeća od danas moguće sa samo 5.000 kuna, jeftinija i likvidacija
Osnivanje poduzeća u 11 jednostavnih koraka