burza
Foto: Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u 2018. dosegao je tek 2,85 milijardi kuna, što je pad od 22 posto u odnosu na 2017. godinu u kojoj je promet iznosio 3,66 milijardi kuna i u kojoj je promet također pao u odnosu na prethodnu godinu. Niži promet na ZSE zabilježen je daleke 2001. godine, kada je na domaćoj burzi protrgovano 1,7 milijardi kuna.

Promet dionicama lani je iznosio 1,57 milijardi kuna, 40 posto niže nego u 2017., godini, dok je ukupni promet obveznicama pao za 22 posto, navela je Uprava burze u svom godišnjem izvješću.

Tržišna kapitalizacija obveznica rasla je za tri posto, no ona dionica pala je četiri posto, na 132,7 milijardi kuna.

U TOP 10 dionica koncentrirano 40 posto prometa

Likvidnost je bila koncentrirana u manjem broju dionica te je 10 dionica s najvećim prometom zaslužno za 40-ak posto ukupnog prometa, pri čemu je najviše trgovano dionicom Valamar Riviere koja je prikupila više od 273 milijuna kuna.

Po ostvarenom prometu iza Valamar Riviere su HT, Adris, Podravka, Atlantic Grupa, Arena Hospitality Group, Zagrebačka banka, Atlantska plovidba, AD Plastik i Brodogradilište Viktor Lenac.

“Optimistični početak godine i pozitivni trend iz posljednjeg kvartala ipak nije bio dovoljan da ukupno gledajući trgovinska statistika bude bolje od one iz prethodne godine”, navedeno je izvješću Zagrebačke burze.

Zagrebačka burza
Foto: Fotolia

Indeksi uglavnom u crevnom

Indeksi su godinu zaključili uglavnom negativnim rezultatom. Najveći pad pretrpio je CROBEXtransport (-38,23 posto), dok je na razini godine rastao jedino CROBEXnutris (+6,07 posto).

CROBEX i CROBEX10 korigirani su nadolje za oko pet posto, no CROBEXtr, koji uračunava i dividende, s korekcijom od -2,8 posto svjedoči da gledajući ukupni prinos na dionice sastavnice indeksa godina ipak nije bila tako loša, ističe Uprava Zagrebačke burze.

Nakon Agrokora zavladalo negativno raspoloženje

Ukupni promet u siječnju 2018. bio je 44,4 posto bolji nego posljednjeg mjeseca 2017. godine, a rasla je i tržišna kapitalizacija te vrijednost indeksa. No, u veljači je ponovno obustavljeno trgovanje dionicama iz sastava koncerna Agrokor te je nastavak godine obilježilo uglavnom negativno raspoloženje ulagatelja te je tržište ušlo u pozitivan sentiment tek pred kraj godine.

“Uzevši u obzir činjenicu da je na gotovo svim svjetskim tržištima 2018. bila izuzetno izazovna, a većina ih je godinu zaključila minusom, a neki značajni europski burzovni indeksi bilježili su i dvoznamenkast godišnji gubitak, domaće tržište kapitala ipak može biti relativno zadovoljno izvedbom u godini iza nas”, navodi se u izvješću.

Zagrebačka burza lani je formirala i Vodeće tržište, najzahtjevniji tržišni segment Burze. U 2018. četiri su kompanije svoje dionice uvrstile na Vodeće tržištu. Prvi izdavatelj bio je Atlantic, a slijedili su ga Arena Hospitality Group, AD Plastik i Podravka.

Pročitajte i ovo:
Hanfa dobila veće ovlasti, nova pravila na tržištu kapitala