namjere
Premijer Andrej Plenković; Foto: Prvi plan

Prijedlog ministra financija Zdravka Marića da se članovima uprava poduzeća i izvršnim direktorima u 2019. poveća minimalna osnovica za obračun doprinosa izazvao je žestoku reakciju poduzetnika. Prema Marićevoj zamisli, od sljedeće godine trošak rada direktora, vlasnika malih poduzeća trebao bi se gotovo udvostručiti, zbog čega bi golema većina mikro poduzetnika mogla staviti ključ u bravu.

>> Marićevo rasterećenje: Mikro poduzetnici mogu staviti ključ u bravu

Otvorenim pismom Vladi i Ministarstvu financija obratila se udruga Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) u kojem poziva Vladu i Ministarstvo financija da ukine sporne odredbe nacrta izmjena zakona o doprinosima radi pogubnih posljedica na mikro poduzetnike. Kratkim priopćenjem oglasio se i HUP koji traži da se prije samog donošenja zakona naprave procjene učinka kako bi se pravovremeno sagledale njegove posljedice.

Otvoreno pismo IPRH-a donosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obraćamo Vam se vezano za objavljeni Nacrt izmjena zakona o doprinosima i čl.8 istoga.

U vidu akcijskog plana za rasterećenje poduzetnika smatramo neprihvatljivim povećanje osnovice svih direktora i izjednačavanje sa samostalnom djelatnošću obrta koji plaćaju porez na dobit.

Naime obrtnici “dobitaši” su oni koji imaju prihod najmanje 3 mil. kuna, te se s njima pokušava izjednačiti SVE članove uprave/direktore. Drugim riječima, i onaj mikro poduzetnik koji ostvaruje godišnje do 120.000 kn (takvih je prema podacima Fine u 2017.g. bilo 36.000!) morao bi plaćati doprinose na trenutnu osnovicu od 8.822,00 kn koja od naredne godine se povećava (prema objavljenim podacima DZS-a na 9.271,90 kn !), a to je za te mikro poduzetnike nemoguće iz ostvarenih prihoda ispuniti (ne uzimajući u obzir i ostale troškove).

To znači masovno zatvaranje tvrtki ili blokade računa tvrtki.

Jednostavnom računicom vidljivo je da bi tvrtka mogla ispuniti navedene kriterije potrebno je minimalno oko 360.000 kn prihoda godišnje, što bi značilo da se ovim potezom brišu sve tvrtke “mali porezni obveznici” van sustava PDV-a obzirom ne bi mogli ispuniti svoje zakonske obveze.

Iz gore navedenog primjera je vidljivo da bi prema predviđenim izmjenama član uprave/direktor morao osigurati 53.026,84 kn više sredstava za isplatu plaće odnosno minimalno 129.621,20 kn godišnje samo za plaću, što smatramo direktnim udarom na mikro poduzetnike.

Nedopustivo je poduzetnike nazivati lopovima

Nadalje, smatramo u najmanju ruku uvredljivim u obrazloženju napisati da se isto uvodi radi sprječavanja zlouporabe propisa bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Time se direktno SVE članove uprave/direktore koji pošteno posluju i ispunjavaju svoje zakonske obveze indirektno naziva lopovima što je nedopustivo.

Tražimo hitno objašnjenje nadležnih i dopunu obrazloženja, u suprotnom ćemo biti prisiljeni ovakvo postupanje prijaviti Europskoj komisiji.

Također tražimo ukidanje sporne odredbe nacrta izmjena zakona o doprinosima radi pogubnih posljedica na mikro poduzetnike”.

U otvorenom pismu IPRH je priložio i tablice s primjerima obračuna plaća za direktore i obrtnike “dobitaše” iz koje je vidljivo da bi se prema Marićevom prijedlogu ukupan trošak rada direktora povećao za 4.418,9 kuna mjesečno.

CEA: Slobodno tržište je jedino rješenje

Na esavjetovanju o predloženom Nacrtu zakona samo u dva dana pristigle su brojne reakcije poduzetnika, mahom negativne, u kojima poduzetnici pod punim imenom i prezimenom tumače kako je predloženo povećanje osnovice pogubno za male poduzetnike te kako će mnogi od njih biti prisiljeni ili otići iz Hrvatske ili se povući u sivu zonu. U esavjetovanje možete se uključiti ovdje.

Reakcije i stavove poduzetnika počeo je prikupljati i Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) koji ističe da je slobodno tržište jedino rješenje za poduzetnike i cijelu naciju. “To konkretno znači da će poduzetnik samostalno odrediti koju će si plaću isplatiti”, ističu u CEA-i i pozivaju Vladu da odustane od podizanja poreznog minimalca poduzetnicima.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da i HUP smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

“Vjerujemo da ćemo u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog”, izjavio je Majetić.