visokotehnoloških
Foto: Fotolia

Gospodarskoj i akademskoj zajednici sada su za istraživanje i razvoj na raspolaganju vrhunski opremljeni tehnološki centri – Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Najmoderniji laboratoriji, koje mogu koristiti poduzetnici i znanstvenici iz cijele Hrvatske, otvoreni su u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), a razvijeni su u okviru projekta StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, a predstavljeni su u srijedu na završnoj konferenciji u ZICER-u.

Projekt StartUp Factory sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”. Zagrebački inovacijski centar d.o.o je nositelj, dok je Grad Zagreb partner Projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,6 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 15,7 milijuna kuna.

Provedba projekta počela je 1. lipnja 2017., opremljeni su novi kapaciteti ZICER-a, pri čemu se poseban naglasak stavio na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara kojima se pak omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva, istaknuto je na završnoj konferenciji.

visokotehnoloških

Razvoj naprednih tehnologija

Kroz nove kapacitete stvoreni su preduvjeti za intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice koja će uskoro rezultirati multiplikacijom koristi za gospodarstvo i društvo grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Jedan od sto inkubiranih poduzetnika u ZICER-u i korisnik tehnoloških centara je i startup Stratowave Connect čija je okosnica poslovanja razvoj napredne tehnologije za hibridne dronove kako bi se produljio njihov domet i autonomija.

“Od samog početka prepoznali smo ZICER kao najboljeg partnera u procesu inkubacije, a s posebnim zanimanjem iščekivali smo i pratili proces pokretanja ZICER-ovih laboratorija, centara za tehnologije. Nama su, za pomoć pri razvoju naših tehnoloških rješenja, od posebne važnosti čak tri laboratorija: Centar za elektroniku, Drvo-metalska radionica i Centar za 3D modeliranje.

Mnogi od alata i mjernih instrumenata kojima su laboratoriji opremljeni dosad su nam bili dostupni samo kroz vanjske usluge. Osigurane kapacitete vidimo kao ključnu podršku razvoju poslovanja i akceleriranog rasta unutar našeg ciljanog tržišta. ZICER nam ovim omogućava: smanjenje troškova, logističko rasterećenje i povećanu sigurnost čuvanja intelektualnog vlasništva jer sve ostaje pod istim krovom”, istaknuo je Ivan Nikolić iz startupa Stratowave Connect.

visokotehnoloških

Centralno mjesto poduzetničkog razvoja

“Inovacije u području visoke tehnologije mijenjaju svijet i način života koji poznajemo. Kako bi poduzetnici na globalnom tržištu bili konkurentni, rješenja koja nude moraju biti relevantna, funkcionalna i privlačna. Ideja je bitna, no njena realizacija ovisi o nizu parametara. Rješenja koja se stvaraju sinergijom znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače izvjesniji uspjeh.

U ZICER-u radimo upravo to – povezujemo znanja, ideje, visoku tehnologiju, poticajnu infrastrukturu, inovativne financijske instrumente i umjetnu inteligenciju s ljudima koji imaju snagu i energiju svijet učiniti boljim mjestom za život. Svojim pomno osmišljenim programima inkubacije i akceleracije, sada nadograđenim vrhunskim laboratorijima, ZICER predstavlja centralno mjesto poduzetničkog razvoja”, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Proizvodi za međunarodno tržište

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, naglasila je da u ZICER-u inkubirani startupovi dokazuju kako je međunarodni uspjeh zaista moguć.

“Kroz ove danas predstavljene laboratorije uvjerena sam kako će se stvoriti nova sinergija. Jedino povezivanjem znanja i kompetencija multidisciplinarnih timova moguće je stvoriti proizvod koji će biti funkcionalan, tehnički i tehnološki korektno izveden, inovativan i adekvatno tržišno prezentiran. Proizvodi koji ostvaruju sve zadane kriterije postižu dugoročnu tržišnu održivost. Ovo je dobar smjer za budući rast i zato već sada planiramo, prijavljujemo i ostvarujemo nove korake za daljnji razvoj”, rekla je Jozić.

Na završnoj konferenciji, pred više od 170 sudionika, rezultate projekta predstavila je Ariana Magdić, voditeljica StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, dok su praktičnu primjenu centara predstavili u ZICER-u inkubirani poduzetnici i korisnici predstavljenih tehnoloških centara: Ljubomir Lokin iz 3D tech-a, Nikola Blažević iz Mikrotvornice, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Luka Vida iz Recogna, Ivan Pelivan iz Stratowave Connecta, Ivan Tadić iz Maven Mulea te Hrvoje Nikola Vučemilo iz Membrain projektiranja.

Pročitajte i ovo:
Najveći europski CleanTech akcelerator otvorio vrata u Hrvatskoj
Nova mjera ZICERA: Milijun kuna konvertibilnih zajmova za tech startupove
Startup Factory za inovativne poduzetnike osigurao 800 tisuća kuna