Zlatna kuna
Foto: HGK

“Digitalno doba već je bitno promijenilo našu komunikaciju, poslovanje i živote uopće. Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja pa čak i apokaliptične najave – umjetna inteligencija i roboti preuzet će naše uloge, izgubit ćemo rada mjesta, ali moram reći da se ja s time ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač”, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada HGK-a Zlatna kuna.

Burilović je rekao da moramo odlučiti hoćemo li biti država s rentijerskim gospodarskom koja gubi stanovništvo ili ćemo se orijentirati na nove tehnologije i inovacije.

Priznanja Sabolu za inovacije i Bakiću za promicanje gospodarstva

Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Microblink, a u kategoriji Post startup tvrtki Photomath. Obje tvrtke su u samom svjetskom vrhu po pitanju razvoja OCR (optical character recognition) tehnologije za pametne mobitele, a u vlasništvu su Damira Sabola koji se tako prometnuo u apsolutnu zvijezdu ovogodišnje dodjele nagrada.

Zlatna kuna
Damir Sabol (lijevo) / Foto: HGK

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića koji je također jučer u Bruxellesu nagrađen kao jedan od europskih lidera u digitalnom razvoju.

“Vi ste potrebne promjene već proveli i zato mi je iznimna čast biti dio ovog biranog društva koje treba biti putokaz svima nama”, rekao je Burilović na dodjeli Zlatne kune i dodao kako optimizam budi izvrsnost nagrađenih koja se sve više prepoznaje na svjetskoj sceni.

Zlatna kuna
Nenad Bakić (lijevo) / Foto: HGK

Francu Palmi Zlatna kuna za životno djelo

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Kod Savjetovanje, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Trade Air, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo HS Produkt.

Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobila Croatia osiguranje.

Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Zlatna kuna
Franco Palma (desno) / Foto: HGK

Priznanja za rad i uspjeh

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila Komori na organizaciji svečanosti i suradnji s njenim Uredom, posebno po pitanju gospodarske diplomacije.

“Ovdje prikazujemo novu Hrvatsku u kojoj se rad i uspjeh priznaju i nagrađuju. Poduzetnici su ostvarili 21,9 milijardi neto dobiti i već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima. Mi poštujemo načela koja predstavljate, a to su kreativnost, inovativnost, naporan rad i stručnost, vrijednosti koje su utkane duboko u tkivo hrvatskog naroda”, naglasila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako mu je posebno drago da su među nagrađenima tvrtke iz IT sektora.

“Upravo na tragu potpore njima baziramo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život. Samo tako možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i ići ukorak s osloncima industrije 4.0, a to su inovacije i konkurentnost”, rekao je Plenković.

Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.