ZSE
Foto: Pixabay

Zagrebačka i Ljubljanska burza održale su prvo predstavljanje svojih tržišta i izdavatelja u SAD-u. Događanje je održano u New Yorku, na NASDAQ-u, drugoj najvećoj svjetskoj burzi, u suradnji sa svjetski poznatom investicijskom kućom Auerbach Grayson, uz izuzetno dobar odaziv američkih ulagatelja, priopćili su iz ZSE.

Iako su i Zagrebačka i Ljubljanska burza više puta u svojoj povijesti organizirale predstavljanja svojih tržišta i izdavatelja kroz lokalne i regionalne investicijske konferencije i druga događanja, ovo je prvi put da je takvo događanje organizirano izvan Europe.

Uz uprave obiju burzi, ulagateljima su se predstavile hrvatske kompanije AD Plastik d.d., Arena Hospitality Group d.d., Atlantic Grupa d.d., Podravka d.d. i Valamar Riviera d.d. te slovenske kompanije Krka d.d., Petrol d.d. i Triglav Grupa d.d.

Vodeće hrvatsko nezavisno investicijsko društvo InterCapital sudionicima događanja predstavilo je hrvatsko i slovensko tržište te njegov potencijal, a kompanije su u konačnici održale više od 60 individualnih sastanaka s američkim ulagateljima.

Predstavljeni najistaknutiji izdavatelji

“Prvi put u povijesti Zagrebačke burze organiziramo predstavljanje naših najistaknutijih izdavatelja, koji su dobrovoljno prihvatili najviše standarde korporativnog upravljanja i izvještavanja, američkim ulagateljima”, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

ZSE
Izvor: ZSE

Ističe da su vrlo zadovoljni interesom te izrazila nadu da će upoznavanje američkih ulagatelja s našim kompanijama i potencijalom regionalnog tržišta rezultirati njihovim interesom za investiranje u hrvatske i slovenske kompanije.

>> Zagrebačka burza potonula drugu godinu zaredom

“Zadovoljni smo iskazanim interesom od strane američkih investitora za AD Plastik Grupu i vjerujem kako će potencijal naše dionice i poslovanja biti prepoznat i na tom tržištu. AD Plastik Grupa bilježi jako dobre poslove rezultate posljednjih godina, novougovoreni poslovi osiguravaju nam stabilnost i u narednom razdoblju, a vjerujemo kako će to biti adekvatno valorizirano i kroz cijenu naše dionice”, kaže Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika. Dodaje da je zadovoljan prezentacijom u New Yorku koja bi im trebala pomoći u privlačenju novih investitora.

Ove godine u svibnju u Zagrebu će se po šesti put održati i investicijski dani Zagrebačke i Ljubljanske burze, tijekom kojih su slovenski i hrvatski izdavatelji do sada održali oko 850 sastanaka s investitorima iz 10-ak zemalja, kaže se u priopćenju. Dodaju da će Zagrebačka i Ljubljanska burza nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima, kako bi povećali interes za svoja tržišta kapitala te ojačali povjerenje domaćih i stranih ulagatelja.

Pročitajte i ovo:
Burza izbacila četiri tvrtke, prvi put u svojoj povijesti