subvencije
Foto: Fotolia

Kako biste na najbolji način iskoristili svoj novac, dobro je napraviti financijski plan primanja i izdataka koji se sastavlja za razdoblje od najmanje mjesec dana, optimalno za cijelu godinu. Financijski plan je temelj vođenja kućnog budžeta ili proračuna, najvažniji alat financijskog planiranja svake obitelji.

Kućni budžet nije ništa drugo nego plan potrošnje i postoji mnogo razloga za njegovo vođenje: pratite svoja primanja i izdatke, lakše primjećujete kada i na što trošite najviše novca, znate živite li unutar granica svojih financijskih mogućnosti ili trošite više nego što zarađujete. Tako lakše izbjegavate prezaduženost, lakše ostvarujete svoje financijske ciljeve i lakše primjećujete nepotrebne troškove. U konačnici postajete spremniji za neočekivane situacije i nenadane troškove.

Kako voditi kućni budžet?

Izrada financijskog plana započinje postavljanjem financijskih ciljeva koje želimo ostvariti, a koji se mogu podijeliti na kratkoročne srednjoročne i dugoročne, odnosno na one koji se mogu ostvariti u roku od mjesec dana, do godinu dana ili u razdoblju dužem od godinu dana.

Da bi zacrtane ciljeve mogli ostvariti, morate ih ispravno postaviti i pritom biti iskreni prema sebi jer bi svaki cilj trebao biti specifičan, mjerljiv, ostvariv, realističan i vremenski određen. Cilj može biti, npr. kupovina kućanskog aparata ili “gašenje” minusa na tekućem računu. U oba ćete slučaja prvo odrediti svotu koja vam je potrebna za ostvarenje postavljenog cilja, a zatim izračunati koliko vam je vremena realno potrebno da uštedite ciljanu svotu, odnosno koliko realno možete mjesečno izdvajati za ostvarenje tog cilja.

kućni budžet
Foto: Fotolia

Četiri osnovna koraka u vođenju kućnog budžeta

1. Bilježenje prihoda i potrošnje

U prvom koraku kreiranja budžeta odredite razdoblje za kojeg ga sastavljate, najčešće je to na mjesečnoj razini, od plaće do plaće, a zatim utvrdite razinu svojih prihoda i izdataka. Razinu prihoda vrlo je lako utvrditi jer svi znamo koliko novca zarađujemo, dok je izdatke, međutim, potrebno pratiti i bilježiti. Pri tome važno je da svaki trošak, pa i onaj najmanji uvijek zabilježite.

2. Utvrđivanje razine prihoda i izdataka

Bilježenje visine svih prihoda i izdataka nema smisla ako ih na kraju određenog razdoblja ne zbrojite i objedinite u zajedničkom dokumentu. To ćete najlakše učiniti tako da izdatke podijelite u različite kategorije potrošnje kao što su troškovi stanovanja, hrane, režije, prijevoza itd, a potom zbrojite ukupnu potrošnju po pojedinim kategorijama.

3. Utvrđivanje svote prema kategorijama potrošnje

Svakoj kategoriji troškova koje ste odredili u prethodnom koraku dodijelite određeni iznos novca prema bilješkama o potrošnji koje ste napravili u prvom koraku. Pritom utvrdite je li vaša potrošnja u granicama onoga što ste očekivali, odnosno trebate li napraviti neke izmjene.

Cilj je da utvrdite imate li u kućnom budžetu manjak ili višak ili se pak vrtite oko nule. Manjak znači da ćete morati ili smanjiti potrošnju ili osigurati dodatne izvore prihoda, možda se i zadužiti. Ako razmišljate o zaduživanju, imajte na umu tzv. zlatno pravilo zaduživanja. Financijski stručnjaci savjetuju, naime, da iznos mjesečnog zaduženja ne prelazi 10 posto mjesečnog neto dohotka, odnosno ne više od 20 posto godišnjeg neto dohotka.

4. Dnevno vođenje bilješki i kontroliranje budžeta

Da bi planiranje osobnih financija bilo uspješno potrebno je dnevno bilježiti i redovito kontrolirati svaku potrošnju. Redovita kontrola je izuzetno važna jer se bez nje možete dovesti u situaciju u kojoj su izdaci veći od razine primanja. Svakako povremeno usporedite koliko ste uspješni u vođenju kućnog budžeta u odnosu na neka prethodna razdoblja.

Vođenje kućnog budžeta, jednom kada usvojite gore navedena pravila, postat će brzo i rutinsko. Kao dodatni motiv mogu vam poslužiti iskustva drugih koja su pokazala da većina ljudi bez proračuna troši više nego što si može priuštiti i manje štede.

Vođenje kućnog budžeta olakšat će vam tablica koju možete preuzeti na svoje računalo.