inventura
Inga Lalić

Bilo bi dobro da s vremena na vrijeme provjerimo gdje se nalazimo sada u odnosu na prošlu godinu ili u odnosu gdje želimo biti za godinu dana. Tada je dobro napraviti financijsku inventuru. Pa i trgovine rade inventure kako bi vidjele koliko robe imaju na zalihi i da li se planirani ciljevi poklapaju s realnim stanjem. Tako isto i mi trebamo napraviti osobnu inventuru kako bi osvijestili pravo stanje. Nemojte gurati glavu kao noj u pijesak. Što prije to napravite tim bolje.

Doslovno popišite svu svoju imovinu, nekretnine i pokretnine. Napišite sve što imate od gotovine, vrijednosnih papira, dionica, osiguranja, štednji, vrijednosti nekretnina, pokretnina, prihod od iznajmljivanja, vrijednost vlastitog biznisa, autorski honorari i sl.

Na drugu stranu napravite popis svih svojih zaduženja (ukupne iznose). Napišite koliko ste u dozvoljenom minusu, koliko ste zaduženi na kreditnim karticama, imate li gotovinske ili potrošačke kredite, stambene kredite, da li ste nekome dužni novac; prijateljima ili državi za poreze, doprinose, i sl. Zbrojite jedno i drugo i znat ćete točno gdje se nalazite.

Financijski dnevnik

Kada ste to učinili, popišite i sve svoje ideje koje vam možda još ne donose novac, ali vas vode i usmjeravaju. Napišite i popis svih djelatnosti i hobija kojima ste se bavili protekle godine, ne biste li se pomaknuli naprijed, oslobodili stresa ili sačuvali zdrav razum.

Nakon što ste završili s inventurom, barem tri mjeseca pratite svoje financijsko stanje – sve prihode i rashode. Zapišite, vrlo detaljno na što ste novac potrošili. Možete voditi i svoj financijski dnevnik. Tako ćete ustanoviti ne samo koliko novca zaradite, a koliko potrošite, već i na što ga potrošite. Ustanovit ćete gdje vam „curi“ pa ga zbog toga stalo imate premalo. Isto tako ćete uvidjeti i na što ga ne trošite, a povremeno bi bilo u redu da ga potrošite.

Najvjerojatnije ćete ustanoviti ovo (većina mojih klijenata je): Imate mnogo više imovine nego što ste mislili da imate. Proteklu ste se godinu više pomaknuli naprijed nego što ste mislili. Imate još puno potencijala i ideja koje želite realizirati. Mjesečni su vam prihodi veći nego što ste mislili. Svaki mjesec potrošite puno više nego što mislite da potrošite i to za razne stvari, a pri tome si ne priuštite stvari koje biste si trebali priuštiti i koje obogaćuju život. Primjerice kazalište, knjige, muzeji, izleti i sl.

Novac nikad ne laže

Ovakva inventura ljudima doslovno promijeni život. I mnogi zaista prvi put osvijeste da zapravo sami mogu upravljati svojim životom, pa tako i financijskim. Ono što je najbolje pružit će vam sliku o tome što vam je doista važno u životu. Jer novac nikad ne laže. Točno ćete znati na što ste potrošili novac, što ste financirali. Sebe? Druge? Svoje strahove? S čim ste kompenzirali nezadovoljstvo?

Bez obzira čemu je novac bio namijenjen očito je da vam je to važno. Ako se ne poklapa s vašom slikom odnosno shvaćanjem onoga što je za vas najbolje, tj. ako mislite da stvari na koje ste potrošili novac za vas nisu najvažnije tada je možda vrijeme da o svemu dobro razmislite. Može vam se dogoditi da dođete do nevjerojatnih zaključaka te napravite i svoju životnu inventuru.

* Autorica je poslovna konzultantica, coach i trenerica.

Pročitajte i ovo:
Psihologija novca: 5 savjeta za sretnije trošenje
Novac je kao droga, važniji je i od seksa