kazne

Od kad su 1. kolovoza na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama policajci su počeli ispisivati drakonske kazne koje, pored višemjesečne zabrane upravljanja motornim vozilima ili čak oduzimanja vozila, predstavljaju ozbiljan udarac na osobne financije. Najviše novčane kazne za pojedine prekršaje povećane su na 20.000 kuna, ali kako se zbrajaju u slučajevima u kojima je počinjeno više prekršaja odjednom, u praksi se kazne penju i na iznose veće od četiri prosječne plaće.

8 prekršaja za koje su predviđene drakonske kazne

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je MUP detektirao da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. To su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Dosadašnja rekordna kazna iznosila je 27.700 kuna koja je odrezana 11. kolovoza pijanom vozaču iz Koprivnice (koji je osim toga neće smjeti sjesti za volan devet mjeseci). To je najviša kazna u povijesti koprivničkoga Prekršajnog suda, a određena je nakon što je sud utvrdio da je vozač upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima te je bio pod utjecajem alkohola. Niti ostale kazne koje su se počele primjenjivati od početka kolovoza nisu bile puno niže.

Izmjenama zakona za osam najtežih prekršaja dosadašnje novčane kazne, koje su iznosile od 5.000 do 15 tisuća kuna, povećane su na 10 do 20 tisuća kuna. Osim toga, za te su prekršaje propisane i obvezne zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Također su i povećani negativni prekršajni bodovi s tri na šest, uz privremeno oduzimanje vozila.

Osim toga, udvostručene se novčane kazne s 500 na tisuću kuna za tri prekršaja:

1. nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje,
2. nepropisan prijevoz djece u vozilu i
3. nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Novi zakon ima oko 300 članaka, a najniže propisane kazne iznose 300, odnosno 500 kuna. U nastavku vam donosimo pregled najvećih i novo uvedenih kazni za prekršaje u prometu:

Prekoračenje dozvoljene brzine

1. U naselju za više od 50 km/h: od 10.000 do 20.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova.

2. U naselju 30-50 km/h brže od dopuštene: od 3.000 – 7.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 4 negativna boda.

3. U naselju 20-30 km/h brže od dopuštene: 1.000 kuna i 2 negativna boda.

4. Izvan naselja brža najmanje 50 km/h od dopuštene: od 5.000 do 15.000 kuna ili zatvor do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

5. Izvan naselja 30–50 km/h brža od dopuštene: 2.000 kuna.

Vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila

Od 10.000 do 20.000 kuna (alternativno do 60 dana zatvora), oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova.

kazne
Foto: Pixabay

Prolazak kroz crveno svjetlo

Od 10.000 do 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora ako u punoj brzini prođe ‘kroz crveno’, ili se ne zaustavi na dva ili više semafora ‘na crveno’, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova.

Odbijanje alko testa ili testa na drogu

Od 10.000 do 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda za uzimanje alkohola, droge ili lijekova za vrijeme postupka, odnosno 6 negativnih bodova za odbijanje testiranja.

Vožnja pod utjecajem alkohola i droge

1. Za 0,5-1 promila: od 3.000 do 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

2. Za 1-1,5 promila: od 5.000 do 15.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 9 mjeseci za svaki sljedeći te 4 negativna boda.

3. Za više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga i lijekova: od 10.000 do 20.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći. te 6 negativnih bodova.

Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole

Od 10.000 do 20.000 kuna za vožnju prije stjecanja prava ili za upravljanje vozilom u vrijeme za koje mu je zbog prekršaja oduzeta vozačka dozvola, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova. Za vožnju ‘veće’ kategorije 1.000 kuna.

Vozač koji nema vozačku, a sakupi devet negativnih bodova u dvije godine neće moći sljedeće dvije godine podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke. Protiv ovih mjera ne može se podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

Bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima i(li) mrtvima

Od 10.000 do 20.000 kuna ili zatvor do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 12 mjeseci te 6 negativnih bodova.

kazne

Prekršaji za koje su predviđene kazne od 3.000 do 7.000 kuna

1. Nepoštivanje propuštanja vozila i prednosti prolaska + oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

2. Pretjecanje i obilaženje vozila na ‘zebri’ + oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 2 negativna boda.

3. Nezaustavljanje ispred ‘zebre’ na ‘crvenom’ + oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

4. Nepoštivanje prometnih znakova i zahtjeva policajaca + oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

5. Nepravilno prelaženje željezničke pruge + oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda.

6. Polukružno okretanje ili vožnja ‘u rikverc’ na autocesti i 3 negativna boda.

7. Bijeg s mjesta prometne nesreće samo s materijalnom štetom (ili ne davanje podataka vozaču drugog oštećenog vozila) + oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci i 3 negativna boda.

8. Vlasniku koji je dao vozilo ‘nekvalificiranom’ vozaču

Prekršaji za koje su predviđene kazne od 3.000 kuna

1. Nepropisno pretjecanje, pretjecanje kolone, u tunelu i sl. + oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 2 negativna boda.

2. Nezaustavljanje ispred ‘zebre’ bez semafora + 2 negativna boda.

Prekršaji za koje su predviđene kazne od 1.000 kuna

1. Nepropisno uključenje u promet, promjena trake, pretjecanje, zaustavljanje, skretanje i sl.
2. Vuča drugog vozila na autocesti.
3. Stalna vožnja lijevom trakom na autocesti.
4. Vožnja bez pojasa (vozača i svih putnika).
5. Nepropisan prijevoz djece.
6. Vožnja u zimskim uvjetima bez zimske opreme.
7. Korištenje mobitela u vožnji.
8. Ostavljanje na cesti ‘olupina’ i neregistriranih vozila.
9. Bacanje otpadaka ili predmeta i tvari koje mogu ometati ili ugroziti sigurnost prometa ili onečistiti ili ugroziti okoliš.
10. Naglo povećavanje ili smanjenje brzine.

kazne
Foto: Pixabay

Kako platiti kazne

U izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama ostavljena je mogućnost da se novčane kazne plate samo dijelom, ovisno o težini prekršaja.

Kazne do 2.000 kuna mogu se smanjiti upola ako se plate odmah na mjestu prekršaja gotovinom ili karticom. Kazne u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna mogu se umanjiti za trećinu ako se plate u roku od 8 dana. Kazne veće od pet tisuća kuna izriče sud za teže prekršaje, uz mogućnost plaćanja na rate.

Policijska uprava ili postaja može “oprostiti” novčane kazne do 1.000 kuna i izreći usmeno ili pismeno upozorenje. Uvjet je da prekršajem nije izazvano ometanje ili ugrožavanje drugih sudionika u prometu, da je riječ o lakšim prekršajima i da osoba ranije nije činila slične prekršaje. Upozorenja se evidentiraju.

Kako provjeriti negativne bodove i status vozačke dozvole

Na internetskim stranicama MUP-a može se provjeriti i stanje svih vozačkih dozvola – odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera.

Dozvole se mogu provjeriti putem kategorije Status vozačke dozvole u glavnom izborniku web stranice. MUP je objavio da se ovim načinom provjere neće dostavljati ni jedan osobni podatak. “Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja”, priopćili su iz MUP-a.