Gideon
Matija Kopić, suosnivač i CEO Gideon Brothersa / Izvor: Gideon Brothers

Gideon Brothers, hrvatski startup specijaliziran za robotiku i AI, predstavio je svoj komercijalni logistički robot, prvi takve vrste u Hrvatskoj, ali i domaće te inozemne investitore koji su u kompaniju do sada uložili 16,3 milijuna kuna.

Ambicija Gideon Brothersa je da postane jedna od vodećih AI i robotičkih kompanija u svijetu. Ove je godine proglašen najboljim europskim AI startupom na prestižnom 12. Founders forumu održanom u Londonu gdje je predstavio svoj robotski operativni sustav s 3D vidom pogonjen AI-jem.

Robotička revolucija

“Europska robotička revolucija počinje u Hrvatskoj. Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko i pozitivno promijeniti naše društvo. Ljudi i strojevi zajedno, radeći u harmoniji, mogu postići velike stvari. To je vizija budućnosti kakvu gradimo”, kaže Matija Kopić, suosnivač Gideon Brothersa.

Radi se o autonomnoj robotskoj platformi za prijenos do 800 kilograma tereta na euro-paletama unutar skladišta. Dizajniran je tako da može razlikovati ljude, pokretne i nepokretne objekte te se sigurno kretati. Sustav autonomije temelji mu se na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao dosadašnja rješenja, ali je, kažu u Gideonu, deset puta jeftiniji.

Atlantic, Orbico i Topić podržali lansiranje robota

U Gideonovim pilot projektima sudjelovat će tri velike domaće kompanije – Atlantic grupa, Orbico i Tokić – koje ističu strateški aspekt ovog projekta. Milan Račić, izvršni direktor za rast u Gideon Brothersu, kazao je kako su u Gideonu duboko uvjereni da njihovi logistički roboti mogu osigurati konkurentsku prednost domaćim kompanija, ali i pomoći hrvatskom gospodarstvu da koristi i stvara prilike koje donose nove tehnologije.

“Moramo održati korak s onime što donosi transformacija Industrija 4.0 ili nikada nećemo moći smanjiti jaz koji postoji između nas i zemalja u koje toliko puno mladih danas odlazi”, istaknuo je Račić.

“Razumijemo promjene i vodi nas strast prema pobjedi. Kontinuirane pobjede ostvarujemo jer gradimo jednostavne i fleksibilne organizacije koje se mogu prilagoditi promjenama. Tempo promjena će se samo ubrzavati u budućnosti, a partnerstvo s Gideon Brothersom daje nam alate s područja umjetne inteligencije i robotike koji će nam pomoći u oblikovanju budućnosti. Gideon Brothers donosi nam inteligentnu automatizaciju, koja će pridonijeti da nastavimo pobjeđivati i u budućnosti”, izjavio je Branko Roglić, vlasnik Orbica.

Mladen Pejković, stariji izvršni direktor u Atlantic Grupi, naglasio je važnost digitalne transformacije poslovanja za Atlantic, kao važan element konkurentnosti, dok Ivan Gadže, glavni izvršni direktor Tokića, smatra da bi im suradnja s Gideonom mogla donijeti uspjeh na svjetskom tržištu.

Veliki interes investitora

Lani osnovan Gideon ove je godine privukao više od 16 milijuna kuna investicija od fondova rizičnog kapitala i poslovnih anđela, među kojima je Taavet Hinrikus, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora TransferWise, globalno uspješne platforme za plaćanje. Među inozemnim fondovima ističu se londonski Local Globe i pariški Hardware Club.

“Pet je temeljnih elemenata upravljanja uspješnim startupom: tim, proizvod, rast, temeljna jedinična ekonomika te novčani tok/kapital. Gideon Brothers ima sve to i pokazauje zrelost u svom pristupu koji nadilazi ono što vidimo kod drugih startupa. Posvetili su puno pažnje tome da postave jake temelje na kojima će izgraditi snažno ime međunarodne robotike i umjetne inteligencije” , rekla je Tara Reeves, partnerica u Local Globeu, jednog od najaktivnijih britanskih investitora fokusiranih na startupove.

Do sada je 21 investitor prepoznao potencijal Gideon Brothersa, među njima i domaći investitori kao što su Nenad Bakić, Mirjana i Ivan Topčić, Berislav Horvat, Marko Lesić, Krešimir Ružđak, Iva i Krešimir Kos, Ivo Šulenta i Ivan Ivin.

Pročitajte i ovo:
Rimac otkrio svoje strateške ciljeve