samozapošljavanje
Foto: Pixabay

Kada im novac ne bi bio potreban, čak 43 posto hrvatskih građana bi se bavilo nekim drugim poslom ili zanimanjem. Izbor bi pritom u najvećoj mjeri pao na umjetnička zanimanja, bavljenje poljoprivredom, volontiranje i humanitarni rad.

Nešto manje, oko 37 posto, kad bi imali dovoljno novca ne bi radilo, a gotovo 20 posto radilo bi isti posao koji rade i sada.

Kada im novac ne bi bio potreban, Hrvati bi se rado bavili i istraživanjem tržišta, trgovanjem dionicama, unutarnjom i vanjskom trgovinom.

Privlače ih i poslovi u području turizma (ugostiteljstvo i hotelijerstvo), izrade rukotvorina (nakit, ukrasni predmeti, šivanje odjeće te izrada i restauracija namještaja), obrazovanja (profesor ili odgajatelj u vrtiću) te sporta (jahanje, joga, ronjenje, biciklizam, jedrenje, fitness trener).

Do ovakvih je rezultata došao portal MojPosao koji je na više od 800 ispitanika proveo anketu s jednostavnim pitanjem: Čime bismo se bavili kada nam novac ne bi bio potreban?

novac
Izvor: MojPosao

U nešto manjoj mjeri na popisu poželjnih poslova našli su se oni iz područja znanosti pa bi ispitanici tako voljeli ‘istraživati svemir’ i ‘proučavati prirodu’.

Ima i onih koji bi se rado bavili dizajnom interijera, kulinarstvom, slastičarstvom, putovanjem u svrhu pisanja putopisa ili snimanja dokumentaraca te brigom o ljepoti.

Zanimljivo je da se tek pri dnu ovog popisa nalaze dobro plaćeni poslovi iz deficitarnih kategorija zanimanja kao što su IT, zdravstvo i farmacija.

Pri dnu popisa smjestili su se i poslovi iz područja ekologije, proizvodnje, veterina i pravosuđe. Na ovom zanimljivom popisu našli su se i poslovi kao što su: svjetioničar, kopač zlata, misionar, arheolog, a ima i onih koji bi rado bili coachevi, knjižničari, blogeri te kreirali sadržaj za You Tube.