American Express
Foto: Pixabay

Privredna banka Zagreb (PBZ) izvijestila je da će American Express (Amex) kartice, čiji je izdavatelj PBZ Card, biti zamijenjene novim Visa karticama koje će korisnici dobiti do kraja ove godine, do kada se mogu koristiti postojeće Amex kartice.

“Do kraja 2019. godine svi dosadašnji i novougovoreni korisnici American Express kartica dobit će novu Visa karticu PBZ Carda, s kojom će u kontinuitetu nastaviti koristiti sve postojeće funkcionalnosti i pogodnosti koje ima njihova American Express kartica te dodatne, nove funkcionalnosti i pogodnosti koje donosi Visa kartica”, navodi se u priopćenju PBZ-a koji je danas s Visom potpisao ugovor o proširenju poslovne suradnje.

PBZ Card sklopio ugovor s Visom

U PBZ Cardu ističu da je riječ o novom, posebno razvijenom i inovativnom kartičnom proizvodu s jedinstvenim karakteristikama na tržištu koji će njihovim korisnicima i poslovnim partnerima omogućiti najbolju kartičnu uslugu i pogodnosti.

“Visa kartica od izdavatelja PBZ Carda, kao jedinstvena i nova Visa kartica na hrvatskom tržištu, bit će dostupna svim zainteresiranim korisnicima neovisno o poslovnoj banci u kojoj imaju otvoren račun”, poručuju iz PBZ-a.

Napominju da se sve Amex kartice PBZ Carda mogu koristiti u potpunosti, kao i danas, do 31. prosinca ove godine.

American Express se povlači iz EU zbog nove regulative

PBZ Card je u siječnju prošle godine priopćio da je slijedom promjena koje donosi europski regulatorni platno-prometni okvir i koje u značajnoj mjeri utječu na održivost licencnog poslovnog modela izdavanja i prihvata American Express kartica, kompanija American Express donijela poslovnu odluku o napuštanju takvog modela poslovanja u EU.

Zbog toga je ta američka kartičarska tvrtka otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licencna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama. Takva poslovna odluka odnosi se na sve licencne partnere American Expressa u EU, uključujući i PBZ Card.

PBZ Card je društvo je u potpunom vlasništvu PBZ-a, s oko pola milijuna izdanih Amex kartica, 50 tisuća prodajnih mjesta u Hrvatskoj, oko 35 tisuća instaliranih POS uređaja i tržišnim udjelom većim od 30 posto.