djece
Foto: Pixabay

Djeca koja žive u Hrvatskoj, a čiji jedan ili oba roditelja rade u Austriji, od početka sljedeće godine primat će za trećinu niži dječji doplatak nego do sada. I dok je trogodišnje dijete u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo 106 eura.

Smanjivanje dječjeg doplatka je posljedica novog zakona po kojem bi se pomoć za djecu isplaćena u Austriji vezala za troškove života u EU članici u kojoj dijete živi, objavio je Večernji list.

EK zabranjuje različite visine dječjeg doplatka

Vladajuća koalicija narodnjaka (ÖVP) i slobodnjaka (FPÖ) je unatoč snažnom protivljenju opozicije ovoga tjedna uspjela progurati prijedlog u tamošnjem parlamentu. Odmah je reagirala Europska komisija koja je zakon ocijenila neprihvatljivim i zaprijetila Austriji da se neće libiti pokrenuti proceduru kažnjavanja.

Različita visina dječjeg doplatka ovisno o zemlji porijekla roditelja tj. djeteta, kosi se naime s načelima Europske unije o zabrani diskriminacije.

“Čim zakon stupi na snagu Europska komisija će poduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU”, rekao je glasnogovornik EK Christian Wigand za austrijski dnevnik Kurier.

Indeksacija dječjeg doplatka prema troškovima života

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi. Kažu kako je neodrživo da, primjerice, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura, dok njihovi kolege iz vrtića ili razreda čiji roditelji rade u Austriji dobivaju višestruko više iznose.

S druge strane, doplatak za djecu u državama s višim troškovima života, bio bi uvećan. No kako je takve djece manje, Austrija bi ovim zakonom srezala godišnja davanja za djecu za više od 100 milijuna eura.

Na vrhu liste zemalja gubitnika smjestila se Bugarska, gdje će trogodišnjaci primati 76 eura, dok će najmanju razliku osjetiti djeca u Njemačkoj sa 163 eura te ona u Italija s doplatkom od 164 eura. S druge strane, najveći rast očekuje djecu iz Norveške, koja će primati 198 eura mjesečno.

I u drugim bogatijim europskim zemljama se svako malo poigravaju istom idejom indeksacije doplatka. Takvih je nastojanja bilo u Nizozemskoj, a najdalje je otišla Njemačka, iz koje doplatak prima 17 tisuća djece u Hrvatskoj, koju je prije nekoliko godina u tome također zaustavila Europska komisija, podsjeća Večernji list.

Pročitajte i ovo:
Kako do dječjeg doplatka