dobne
Foto: Fotolia

Klijenti Erste banke dobivaju ovih dana pisane obavijesti o tome da banka od 28. kolovoza ukida dopušteno prekoračenje pa im, u skladu s tim, otkazuje ugovor o okvirnom kreditu i Erste Maestro plus uslugu po tekućem računu.

Istodobno im najavljuje i da su 1. travnja 2018. uveli novu uslugu – prešutno prekoračenje, u istom iznosu u kojem su dosad koristili dopušteni minus. Žele li ga i dalje koristiti, smatra se da su ga, ne odbiju li ga osobno u poslovnici ili pošalju dopis na sjedište banke – prešutno prihvatili, javlja Večernji list.

U mnogim bankama je ‘prešućivanje’ već postojalo, ali ta činjenica nije bila poznata ni zaposlenicima banke, a kamo li klijentima.

Uvod u nove usluge?

U Erste banci pojašnjavaju kako je ‘prešutno prekoračenje’ termin koji je je definiran u Zakonu o potrošačkom kreditiranju. Prema njemu radi se o prekoračenju pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje.

No, u Erste banci ne preciziraju svrhu izmjene te terminologije koju većina ostalih banaka ipak još nije usvojila. Da ipak nije posrijedi samo terminologija, jasno je iz tumačenja Erste banke prema kojem se na ovaj način, s tehničkog i pravnog aspekta, stvaraju preduvjeti kako bi se klijentima u budućnosti omogućila kvalitetnija i fleksibilnija usluga prekoračenja koja će se – prilagođavati njihovim potrebama.

‘Prešutni minus’ uvele su OTP, Splitska i Zagrebačka banka. Tako u općim aktima Zabe po transakcijskim računima potrošača piše da raspoloživa sredstva na računu predstavljaju trenutačno stanje novčanih sredstava na transakcijskom računu uvećano za iznos dopuštenog ili – prešutno prihvaćenog prekoračenja.

OTP i Splitska banka odobravaju ‘prešutno’ prekoračenje, a njegov limit dodjeljuju klijentu temeljem primanja bez ugovaranja kreditnog odnosa.

Iz RBA poručuju da dopušteno prekoračenje odobravaju temeljem zahtjeva klijenata, a bude li ubuduće ikakvih promjena, klijente će o tome obavijestiti u zakonskom roku. U Addiku također nemaju takvu podjelu, niti mijenjaju nazive, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo:
Hrvati gomilaju novac na transakcijskim računima, štednja i dalje u padu