kazne
Foto: Pixabay

Zbog prevelikog rasta gotovinskih kredita HNB je krajem veljače preporučio bankama da uvjete za nestambene kredita građanima s rokom dospijeća jednakim ili većim od 60 mjeseci izjednače s onima za stambene kredite i usklade ih s odredbama Ovršnog zakona. To znači da takvi nenamjenski krediti postaju manje dostupni onima s plaćama ispod prosječne, što trenutačno iznosi 6396 kuna, jer im mjesečna rata ne može biti veća od četvrtine plaće.

>> HNB bankama: Uvjete za gotovince izjednačite s onima za stambene kredite

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, neke su banke počele zaoštravati uvjete za odobravanje gotovinskih nenamjenskih kredita, ali ne sve.

U HPB-u navode da su promijenili izračun kreditne sposobnosti u skladu s preporukom HNB-a, ali nisu dali konkretne informacije o strožim uvjetima niti izračune mogućih anuiteta.

OTP: S plaćom od 5000 kuna najviše do 230.000 kuna kredita

Izračune za gotovinske kredite na rok otplate od 10 godina za klijente koji nemaju nikakvih opterećenja, dostavila je OTP banka naglasivši da se radi o izračunima informativnoga karaktera, te da svakog klijenta kreditnu sposobnost procjenjuju individualno, piše Slobodna Dalmacija.

Prema informacijama OTP banke, građani s mjesečnim primanjima od 5000 kuna, maksimalni iznos kunskoga kredita je 230.000 kuna s mjesečnom ratom od 2640 kuna, odnosno za gotovinski kredit u eurima 30.000 eura s mjesečnom ratom od 337 eura.

Za klijente s mjesečnim primanjima od 6300 kuna, maksimalni iznos kredita je 300.000 kuna s mjesečnom ratom od 3445 kuna, a za gotovinski kredit u eurima 40.000 eura s mjesečnom ratom 449 eura. U oba slučaja kamata na kunski kredit je 6,75 posto, a na eurski 6,25 posto.

Za klijente s mjesečnim primanjima od 8000 i 10.000 kuna maksimalni iznos kunskoga kredita po kamatnoj stopi od 5,75 posto je 300.000 kuna, s mjesečnom ratom od 3293 kuna, odnosno za kredit u eurima 40.000 eura s mjesečnom ratom 430 eura, uz kamatu od 5,25 posto.

uvjete
Foto: Pixabay

Erste banka gleda i na rejting klijenta

U Erste banci kažu da uzimaju u obzir preporuke HNB-a te da prilikom procjene kreditne sposobnosti svakom klijentu pristupaju individualno. Osim visine primanja, kod izračuna kreditne sposobnosti i iznosa financiranja u toj banci uzimaju u obzir i rejting klijenta.

Klijentima s primanjima od 8000 do 10.000 kuna Erste banka može odobriti gotovinski kredit do maksimalno 225.000 kuna na rok od 10 godina. Klijentima s najboljim kreditnim rejtingom, ovaj iznos kredita ova banka odobrava ako imaju i niža primanja od 8000 kuna.

Addiko banka nije mijenjala uvjete

Addiko banka, koja je orijentirana primarno na potrošačko kreditiranje i gotovinske kredite, nije mijenjala uvjete kreditne sposobnosti. Ta banka nudi kredite isključivo s fiksnom kamatom na cijelo razdoblje otplate do maksimalno 10 godina.

“Procjena kreditne sposobnosti provodi se temeljem internog modela procjene kreditne sposobnosti u kojem se sagledava niz elemenata, kao što su, primjerice, urednost u otplati postojećih obveza, mogućnost podmirenja obveza, ali i interni modeli. Nema jednog iznosa koji odražava limit”, kažu u Addiko banci.

“HNB će pratiti pridržavaju li se kreditne institucije ove preporuke i – prema potrebi – prilagoditi svoja buduća postupanja, koja mogu uključivati i donošenje podzakonskih propisa u kojima bi bile sadržane pravno obvezujuće mjere, čije kršenje bi bilo podložno sankcijama”, odgovorili su iz HNB-a na upit Slobodne Dalmacije jesu li banke i od kojeg datuma obvezne provoditi preporuku.

Pročitajte i ovo:
Dovode li banke ‘gotovincima’ svjesno građane u rizik prezaduženosti?
Hoće li gotovinci postati novi švicarci