kazne
Foto: Pixabay

U prvih devet mjeseci ove godine domaće su banke ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,25 milijardi kuna, što je dvostruko veća dobit nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je HNB.

Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 99,7 posto, odnosno za 2,62 milijarde kuna. Prošle godine je profitabilnost banaka bila smanjena zbog većih troškova rezervacija zbog Agrokora.

Od ukupno 23 banke s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak iznosi 52,5 milijuna kuna. Od toga se 22 milijuna kuna gubitka odnosi na Veneto banku koja je u listopadu ove godine pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

Zaba i PBZ najprofitabilnije

Najveću dobit prije poreza u prvih devet mjeseci ostvarila je Zagrebačka banka (1,7 milijardi kuna) koja je početkom lipnja ove godine pripojila Prvu stambenu štedionicu. Zaba je ostvarila je i najveći rast bruto dobiti, za čak 189,6 posto (1,1 milijardu kuna).

Po ostvarenoj bruto dobiti druga je Privredna banka Zagreb s 1,1 milijardi kuna, i uz rast od 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Inače, te dvije banke su jedine ostvarile bruto dobit veću od milijardu kuna.

Treća je Erste banka s 904,9 milijuna kuna, a na četvrtom je mjestu Raiffeisenbank Austria sa 429,5 milijuna kuna.

Splitska banka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila bruto dobit od 364,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iskazala gubitak od 76,5 milijuna kuna. OTP banka Hrvatska, koja je početkom svibnja ove godine stekla 100-postotni udjel u Splitskoj banci, ostvarila je rast dobiti za gotovo 140 milijuna kuna, na 228,9 milijuna kuna.

Na sedmom mjestu po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine je Addiko Bank s dobiti od gotovo 156 milijuna kuna, a slijedi je Hrvatska poštanska banka s bruto dobiti od oko 151 milijun kuna.