blokirano
Foto: Fotolia

Prema podacima koje je obradila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 30. lipnja 2019. u blokadi su bila 256.322 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 16,64 milijarde kuna, 980 milijuna manje nego krajem 2018. godine. Tijekom prvog polugodišta ove godine iz blokade je izašlo 8429 građana, objavila je Fina.

Najveći dio duga, gotovo 14 milijardi kuna, odnosi se na dug prema financijskim institucijama, telekomima, komunalnim i ostalim poduzećima, dok dug prema središnjoj državi iznosi oko 2,5 milijarde. Jedinice lokalne uprave i samouprave potražuju oko 246 milijuna kuna.

Zagreb vodeći po ukupnom dugu, Velika Gorica po prosječnom

Najviše dužnika iskazano u apsolutnom broju je u Gradu Zagrebu, a isto tako je i najveći iznos njihova duga – blokirana su 53.045 Zagrepčana, što je 6,7 posto ukupnog stanovništva glavnog grada i čak gotovo 10 posto radno sposobnog stanovništva. Njihov dug krajem lipnja ove godine iznosio je 4,8 milijardi kuna.

Prema prosječnom iznosu duga, najviše su blokirani građani Velike Gorice, čiji prosječan dug iznosi 168 tisuća kuna. Slijede ih građani Našica s dugom od 104 tisuće i građani Poreča s dugom od 101 tisuću kuna.

Po iznosu duga blokiranih građana izdvaja se i Varaždin – šesti je na rang listi po iznosu duga, ispred gradova koji imaju više stanovnika: Siska, Karlovca, Pule, Slavonskog Broda i Zadra. Blokirani Varaždinci duguju ukupno oko 276,6 milijuna kuna, u prosjeku 95.000 kuna.

Promatrano po udjelu blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva te po kriteriju iznosa duga građana, izdvaja se Sisak s 12,8 posto udjelom blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva, a slijede Čakovec s 12,4 posto, Sveti Ivan Zelina s 12,1 posto i Križevci s 11,5 posto.

Više od 10 posto blokiranog radno sposobnog stanovništva je i u Bjelovaru, Vinkovcima, Poreču, Slavonskom Brodu i Zaprešiću.

Rang lista 25 gradova po kriteriju broja blokiranih građana (30. 6. 2019.)

blokirano
Izvor: fina

Napominjemo da je Fina udjele blokiranih u ukupnom i radno sposobnom stanovništvu izračunala na temelju popisa stanovništva iz 2011. godine, a s obzirom na to da se u međuvremenu dogodio veliki val iseljavanja, udjeli blokiranih u ukupnom, a pogotovo u radno sposobnom stanovništvu su sigurno daleko veći.

U odnosu na ukupan broj stanovnika županije te na broj radno sposobnog stanovništva najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Najmanje blokiranih je u Dubrovačko-neretvanskoj te u Ličko-senjskoj županiji.

Pregled blokada po županijama (30. 6. 2019.)

blokirano
Izvor: Fina

Iz Fine podsjećaju da je 21. srpnja prošle godine na snagu stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama te da je u skladu s njime Fina obustavila provođenje ovrha za građane koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha dugova građana koji bili naplaćeni u roku od tri godine, niti je bilo ikakvih naplata tijekom posljednjih šest mjeseci. Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Pročitajte i ovo:
Fina snizila dio naknada za ovrhe, istražili smo kome idu na ruku
Hrvate od gubitka doma dijeli 6 prosječnih neto plaća