eura
Foto: Pixabay

Oni koji žele da novac stigne na nečiji račun, primjerice u Irskoj ili Njemačkoj, za nekoliko sekundi, ubuduće neće morati koristi skupe usluge Western Uniona jer će to moći učiniti i putem vlastite banke za simboličan iznos.

Od idućeg mjeseca hrvatske će se banke preko HNB-a moći priključiti TIPS-u, platnom sustavu ECB-a za instant mala eurska plaćanja, pa će klijentima moći ponuditi uslugu koja podrazumijeva “brzo i jednostavno izvršavanje eurskih transakcija s računa na račun bilo gdje u Europi”. To su, primjerice, transakcije kao što su plaćanja osobe osobi, prijevozne karte ili parkinga, objavio je Jutarnji list.

Cijene banaka još uvijek nepoznate

Transakcija TIPS-om izvršavat će se u samo nekoliko sekundi, uz izrazito nisku cijenu infrastrukture za banke, odnosno 0,2 eurocenta po transakciji. Pošiljatelj i primatelj plaćanja u realnom će vremenu standardiziranim porukama biti obaviješteni o njezinu uspješnom izvršenju”, kaže Ivan Biluš, izvršni direktor Sektora platnog prometa HNB-a.

Kolika će doista biti cijena usluge, banke ipak odlučuju same. Kako pojašnjava Biluš, ne treba očekivati da će se sve hrvatske banke u kratkom roku priključiti TIPS-u, ali one koje to učine, moći će svojim klijentima omogućiti da sa svog računa odrade eursku transakciju na račun primatelja u bilo kojoj drugoj banci sudionici TIPS-a u EU.

eura
Foto: Pixabay

Uskoro jeftinija i kunska plaćanja

Ono što je za hrvatske klijente još važnije, jest činjenica da je, uz potporu HNB-a, hrvatska bankovna zajednica pokrenula i projekt razvoja kunskih instant-plaćanja. Tako je nacionalni odbor za platni promet u srpnju ove godine prihvatio pravila nacionalne sheme za instant-plaćanja u kunama.

Trenutno je u tijeku razvoj potrebne infrastrukture, a hrvatskim bi bankama, kako se očekuje, trebala biti raspoloživa do kraja 2019. godine, objašnjava Biluš.

Tech giganti pritišću banke

Proboj na tržište platnih usluga omogućile su tvrtke poput Googlea, Applea, Facebooka ili Amazona, nositelji tehnološkog razvoja i transformacije. Njihova je prednost u činjenici da su već ušle u različite aspekte životnih navika svojih korisnika koji se mjere u milijardama, te da plaćanje shvaćaju samo kao dodanu vrijednost svojim korisnicima, kazao je Biluš na nedavnoj konferenciji posvećenoj budućnosti Fintecha.

Web tech giganti, objasnio je, mogu si priuštiti da tu funkcionalnost subvencioniraju prihodima svojega osnovnog poslovanja i da ju za svoje korisnike učine besplatnom ili jako jeftinom. Također, zbog svoje veličine ove kompanije imaju iznimno jake pregovaračke pozicije te “tjeraju” banke, kartične sheme i regulatore na promjenu strategije i regulative., piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Deset godina blockchaina, tehnologije koja mijenja svijet
Hrvatska ipak pristupa europskom blockchain partnerstvu