porezne
Foto: Pixabay

Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada 29. lipnja, što je dva dana ranije nego prošle godine.

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna – potrebno i nepotrebno – i od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj.

Porezno opterećenje veće nego prije krize

U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj. Svaki građanin Hrvatske može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode.

Lipa pozdravlja smanjenje porezne presije u odnosu na protekle dvije godine, ali istodobno izražava zabrinutost što je u odnosu na pretkrizno razdoblje opterećenje gospodarstva kroz poreze i doprinose i dalje veće za 2,5 postotna poena, odnosno za gotovo 11 milijardi kuna.

porezne
Izvor: Velimr Šonje, Arhivanalitika

“Smanjenje broja dana koje prosječan radnik godišnje odradi za državu pokazuje da protekla porezna rasterećenja imaju učinka, te da Vlada treba nastaviti s rasterećenjem, ali i početi provoditi reforme koje će ubrzati rast gospodarstva, ističu u Udruzi Lipa.

Sad je prilika za reforme

Lipa podržava daljnji nastavak smanjenja porezne presije (osobito smanjenje direktnih poreza), uz istovremeno rasterećenje proračuna, bez čega neće biti moguće provesti strukturne reforme.

Lipa se protivi novim zahtjevima za podizanje plaća u javnom sektoru bez provedbe stvarnih reformi.

Ističe da bi plaće uspješnima mogle rasti uz jasno ograničenje ukupne mase plaća te provedbu racionalizacije i digitalizacije javne uprave – jedne od ključnih reformi koje je Vlada obećala provesti u svom Nacionalnom planu reformi.

Dinamičnije tržište rada i nedostatak radne snage u privatnom sektoru idealna su prilika za racionalizaciju javnog sektora, što je dugoročno jedini način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode slave ranije nego zadnjih godina, poručuju iz Lipe.

Pročitajte i ovo:
Marićev paradoks: Reže poreze, a presija veća nego na početku njegova mandata