djeca
Foto: Pixabay

Od 1. srpnja dječjim doplatkom bit će obuhvaćeno oko 156 tisuća djece koja sada ne ostvaruju to pravo, za što je u ovoj godini osigurano 440 milijuna kuna, najavilo je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike koje je u javnu raspravu uputilo izmjene Zakona o doplatku na djecu.

Prema nekim procjenama, dječji doplatak će od 1. srpnja primati oko 250.000 obitelji, što znači da bi dječji doplatak ubuduće trebala primati svaka druga obitelj s djecom.

Samo lani pravo na doplatak izgubilo 32.305 djeteta

Toliko korisnika dječjeg doplatka u Hrvatskoj nije bilo još od davnih 2003., odnosno 2004. godine. Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), broj obitelji i djece koja primaju doplatak u neprestanom je padu – samo od kraja 2015. pravo na doplatak je izgubilo gotovo 67.000 djece.

U pretkriznoj 2007., jednoj od rijetkih godina u kojima je rastao broj djece s pravom na doplatak, gotovo 243 tisuće obitelji s ukupno gotovo 456 tisuća djece primalo je dječji doplatak.

Lani je dječji doplatak primalo oko 153 tisuće obitelji, odnosno 290.565 djece, daleko najmanje u proteklih 15 godina.

Usprkos proklamiranoj pronatalitetnoj politici, najveći pad i korisnika (obitelji) i djece zabilježen je u protekle dvije godine – pad je iznosio po oko 10 posto godišnje, što također nije zabilježeno u proteklih 15 godina. Ako parlament prihvati predložene izmjene zakona, broj obitelji i djece koja će biti obuhvaćena doplatkom trebao bi se, dakle, vratiti na razine prije velike krize.

Grafikon lijepo prikazuje kako se neprestano smanjuje broj djece koja primaju doplatak, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti. Riječ je o službenim podacima HZMO-a (u statistiku je od 2014. uključen i doplatak za djecu koji se isplaćuje primjenom uredbi EU).

Viši dohodovni cenzus

Najvažnija izmjena odnosi se na podizanje dohodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na dječji doplatak s 50 posto na 70 posto proračunske osnovice, na 2328 kuna po članu kućanstva.

Podizanjem dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak ostvarit će sva kućanstva čiji ukupni mjesečni dohodak po članu ne prelazi 2328 kuna. U Ministarstvu procjenjuju da će time pravo na dječji doplatak ostvariti još 94 tisuće obitelji, odnosno još 156 tisuća djece.

Prosječni iznos dječjeg doplatka isplaćen u 2017. bio je oko 386 kuna.

Iznosi doplataka za pojedine razrede neće se mijenjati. Sada 300 kuna dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543 kune, 250 kuna one kojima je prihod po članu 543 do 1120 kuna te 200 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1120 do 1663 kune. Predloženim izmjenama ta se baza za posljednju skupinu proširuje na obitelji koje po članu imaju prihod do 2328 kuna.

Ostaje i tzv. pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete od 500 kuna, a dobivale bi ga i obitelji koje bi bile obuhvaćene povećanjem dohodovnog cenzusa. Prosječni iznos dječjeg doplatka isplaćen lani iznosio je oko 386 kuna, za što je u državnom budžetu u 2017. bilo osigurano ukupno 1,36 milijardi kuna.

Tko ima pravo na doplatak

Pravo na doplatak za djecu može ostvariti roditelj, posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed i osoba kojoj je briga o djetetu povjerena na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb.

Doplatak može dobiti i punoljetno dijete bez oba roditelja koje je na redovitom školovanju. Doplatak za djecu može se primati do završetaka srednje škole, odnosno do 19. godine, s time da djeca koja imaju zdravstvenih problema to pravo mogu ostvarivati do 21. godine života.

Kako do dječjeg doplatka

Zahtjev za isplatom dječjeg doplatka podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Doplatak se isplaćuje na tekuće ili štedne račune, a ako je račun blokiran potrebno je Fini prijaviti isplatu dječjeg doplataka budući da se ovrhe nad tim primanjem ne provode.

Da bi se ostvarilo pravo na dječji doplatak, potrebno je prikupiti mnogo dokumentacije, između ostalog preslike osobnih iskaznica svih članova kućanstava, potvrde o rođenju, vjenčanju, razvodu, potvrdu poslodavca o isplaćenim naknadama zbog bolovanja na teret HZZO-a, potvrdu centra za socijalnu skrb o naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja i o udomiteljskoj naknadi i slično. Dokaze o ukupnom dohotku HZMO sam pribavlja od Porezne uprave.