poreza
Foto: Fotolia

Krajem studenoga ove godine u blokadi su bila 269.582 građana s glavnicom duga od 18,15 milijarda kuna te 19.645 poslovnih subjekata s glavnicom duga od 7,2 milijarde kuna, pokazuju najnoviji podaci Fine.

Broj blokiranih građana tijekom studenog smanjio se za 2820 (jedan posto manje nego krajem listopada), a glavnica duga pala je za oko 391 milijun kuna, što je 2,1 posto manje nego krajem listopada ove godine. Broj blokiranih poslovnih subjekata (poduzeća i obrtnika) pao je ispod 20 tisuća – u studenom je iz blokade izašlo njih 476 ili 2,4 posto ukupno blokiranih poslovnih subjekata.

270 tisuća blokiranih duguje 25 mlrd kuna

Prije provođenja Vladinih mjera u blokadi je bilo, podsjetimo, oko 320 tisuća građana čiji je ukupni dug premašivao 42 milijarde kuna. Nakon što je početkom kolovoza ove godine na snagu stupio novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Fina je automatizmom prestala provoditi ovrha građana koji dugove nisu bili u stanju podmiriti tri godine i na čijim računima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

Najnoviji podaci Fine otkrivaju, međutim, da je i nakon tako masovno obustavljenih ovrha, u blokadi gotovo 270 tisuća građana koji duguju 18,2 milijarde kuna glavnice i gotovo sedam milijardi kuna kamata. Iz tih se podataka može zaključiti da su ovrhe ponovo pokrenute nad velikim brojm građana. Ukupan dug građana krajem studenog iznosio je, dakle, nešto više od 25 milijardi kuna. Taj dug nije izbrisan, već se očekuje da će vjerovnici pokrenuti nove ovrhe.

Najveći dio duga – 7,36 milijardi glavnice i 2,99 milijardi kuna kamata – građani imaju prema financijskom sektoru (banke, štedionice, kreditne unije, leasing i factoring društva, osiguravajuća društva i tvrtke čija je djelatnost kartično poslovanje).

Više od 100 tisuća blokiranih duguje teleoperaterima

No, najveći dio građana – gotovo 109 tisuća – u blokadi je zbog neplaćenih računa teleoperaterima.

Zbog duga većeg od milijun kuna blokirano je 1619 građana. Tih 0,6 posto od svih blokiranih duguje 40,6 posto ukupnog duga građana – 7,4 milijarde kuna, od čega se 3,5 milijardi kuna odnosi na dug prema financijskom sektoru.

>> Vlada pomogla velikim dužnicima, raste broj malih dužnika

Među blokiranim građanima krajem studenog je bilo i 12.182 osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovi glavnice iznosio 1,5 milijarda kuna, a pribroji li se tomu i 486,5 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih obrtnika i samostalnih djelatnima premašio je dvije milijarde kuna.

Inače, Fina je u proteklih osam godina (od 1. siječnja 2011. do 30. studenoga 2018.) zaprimila 9,3 milijuna zahtjeva za provođenjem ovrha. Tri četvrtine ih se odnosi na građane, a 25 posto na poslovne subjekte.

U istom razdoblju ukupno je izvršeno 154,9 milijardi kuna po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte i 89,6 milijardi kuna po osnovama koje se odnose na građane, objavila je Fina. Kad se sve zbroji, ispada da je Fina od početka 2011. do danas provela prisilnu naplatu 244,5 milijardi kuna duga.

Pročitajte i ovo:
Novi Ovršni zakon odgođen do 2020., posljedice katastrofalne za (male) dužnike