EIF
Foto: Hrvoje Čuvalo, Pier Luigi Gilibert i Tamara Perko i / Izvor: HBOR

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) danas su potpisali ugovor kojim je pokrenut CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) – inicijativa koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća u vrijednosti od najmanje 70 milijuna eura, priopćili su iz HBOR-a.

Ugovor je u ime Europskog investicijskog fonda potpisao Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, a u ime HBOR-a Tamara Perko, predsjednica Uprave i Hrvoje Čuvalo, član Uprave.

Potpisani ugovor preduvjet je za zajedničko ulaganje sredstava EIF-a i HBOR-a, od kojih će svaki uložiti po 35 milijuna eura, u fondove rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koja odabere EIF sukladno svojim metodologijama.

Premda HBOR ne sudjeluje u odabiru društava, EIF će uvažiti postavljene investicijske parametre od strane HBOR-a, ističe se u priopćenju.

Najmanje 70 posto ulaganja u hrvatska poduzeća

Dodaje se kako su HBOR-u prihvatljivi svi fondovi koje EIF ocijeni prihvatljivim, a koji u svojoj investicijskoj strategiji imaju utvrđeno da će najmanje 70 posto ukupne veličine fonda ulagati u društva koja su osnovana u Hrvatskoj i koja najveći dio poslovanja obavljaju u Hrvatskoj.

Također, jedan od kriterija HBOR-a jest da fondovi planiraju ulaganjima započeti dugoročno poslovanje u Hrvatskoj i pri tome zapošljavati značajan broj radnika iz Hrvatske.

Sredstva za ova ulaganja namijenjena su malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima (do 3.000 zaposlenih) koja nisu startupovi.

“Danas potpisani ugovor predstavlja svojevrsni nastavak poticanja razvoja industrije rizičnog kapitala u Republici Hrvatskoj koju HBOR kao razvojna banka podupire, ali isto tako inicira uspostavljanje samostalnog funkcioniranja financijskog tržišta ove vrste”, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Perko je istaknula kako je CROGIP svojevrsna zamjena za Fondove za gospodarsku suradnju (FGS) kojima su pokrenuta prva značajnija ulaganja u vlasnički kapital hrvatskih poduzetnika. Očekuje se da će svi FGS-ovi prodati svoje investicije do 2023. godine.

Novi poticaj razvoju industrije rizičnog kapitala

“Ali industrija rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu još uvijek nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je i nadalje bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika koji svojim inicijativama potiče aktivnosti na području razvoja fondova rizičnog kapitala budući da se industrija rizičnog kapitala smatra jednim od najznačajnijih pokretača rasta svakog gospodarstva”, rekla je Perko.

Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, izjavio je da će novi program vlasničkog kapitala vrijedan 70 milijuna eura pružiti potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj, odnosno privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište tako da se i nacionalnim i međunarodnim upraviteljima fondova olakša pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.

Investicijski program razvijen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), koji predstavlja srž Plana ulaganja za Europu. Očekuje se da će fond zaživjeti do kraja ove godine.

Pročitajte i ovo:
Do kraja siječnja natječaji vrijedni 2 mlrd kuna, EBRD osigurao poslovne savjetnike