središnja
Foto: Pixabay

Na današnji dan pred 20 godina stvoren je euro. Njegova primjena kao virtualne valute koju se koristilo u računovodstvenim i financijskim transakcijama, počela je 1. siječnja 1999. godine. U obliku fizičkih novčanica počeo se koristiti tri godine poslije i danas ga koristi više od 340 milijuna ljudi u 19 europskih država.

Usprkos jačanju euroskeptičnih, populističkih pokreta u nizu članica EU, euro je popularniji nego ikad. Ispitivanje javnog mnijenja koje je u studenome 2018. proveo Eurobarometar, pokazalo je da 74 posto građana eurozone smatra da je euro bio dobar za EU, a 64 posto da je bio dobar za njihovu državu.

To isto istraživanje pokazalo je, međutim, da je podrška hrvatskih građana jedinstvenoj europskoj valuti pala na samo 40 posto. Većina Hrvata, 56 posto, izjasnila se protiv eura, a četiri posto je reklo da ne zna odgovor.

>> Podrška uvođenju eura drastično pala, većina Hrvata sada je protiv

U odnosu na istraživanje koje je Eurobarometar proveo u travnju ove godine, postotak potpore za euro u Hrvatskoj je pao za šest postotnih bodova!

Vujčić: Euro podržava 58 posto građana

euro
Guverner Boris Vujčić

Komentirajući rezultate istraživanja iz studenog prošle godine, guverner Boris Vujčić izjavio je kako se anketno pitanje Eurobarometra uopće ne odnosi na stav građana o uvođenju euru. Ono zapravo glasi: “Jeste li za ili protiv: Europske ekonomske i monetarne unije s jednom valutom, eurom?”

Prema Vujčiću, rezultati Eurobarometrovog istraživanja stoga nisu relevantni. Guverner je rekao da je interna anketa HNB-a provedena u rujnu ove godine, s precizno definiranim pitanjem, pokazala da uvođenje eura podržava 58 posto ispitanih građana. Ali, guverner nije pojasnio o kakvoj se anketi HNB-a radi, kako je točno glasilo pitanje, na kojem uzorku je anketa napravljena, kako često HNB provodi takve ankete i slično.

No, ako i ima pitanja o anketama HNB-a, istraživanje Eurobarometra nedvosmisleno je ukazalo na jednu drugu važnu činjenicu: pad podrške euru nije posljedica rastućeg euroskepticizma u Hrvatskoj. Naprotiv – više je sada hrvatskih građana koji imaju pozitivnu sliku o EU nego što ih je bilo na proljeće 2018. Također, golema većina Hrvata (65 posto) smatra da je gospodarska situacija u EU posve dobra, dok za gospodarsku situaciju u Hrvatskoj čak 83 posto kaže da je posve loša.

Želite li da Hrvatska uvede euro?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Strah od nezaposlenosti i inflacije

Dosadašnje domaće ankete su pokazale da građane najviše brine inflacija, tečaj po kojem će se odvijati konverzija, uglavnom zbog kreditnih obveza, te razina plaća. I dok su na problem cijena ekonomski stručnjaci dali uglavnom jasne odgovore (očekuje se minimalni rast cijena u godini uvođenja eura, uglavnom u uslužnim djelatnostima), pitanja tečaja prilikom konverzije i razina plaća i dalje su otvorena.

Strah od eura podgrijava i strah od nezaposlenosti (prema Eurobarometru to je za 43 posto hrvatskih građana najveći problem), od loše ekonomske situacije (što ističe 28 posto ispitanika) te rasta cijena i troškova života (27 posto). O rješavanju tih problema ovisit će i podrška zajedničkoj valuti, kako se bude približavao trenutak njezinog uvođenja.

Pročitajte i ovo:
Uvođenje eura koštat će nas 425 milijuna eura u prvih pet godina